Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

Öppet lopp
om budgeten

Finansministern trollar likt pojken med guldbyxorna

   Barnfamiljerna är vinnare men nästan alla får sänkt skatt, lovar finansministern. Man undrar vem som då ska betala. Väljarna vill nog gärna se hela notan innan de tror honom.

Regeringen och samarbetspartierna ger och tar i budgeten för 2005-06. Mest väljargodis kommer först valåret 2006. Allt fanns inte redovisat i natt och vänsterpartiet sade fortfarande nej - men de positiva nyheterna för löntagare och hushåll är klara och kommer att bli budgetförslag.

Sänkta skatter bra

Aftonbladet har länge krävt sänkta inkomstskatter som kompensation för löntagarnas egenavgifter till pensionerna och sänkta kapitalskatter på arv, gåvor och förmögenheter. Det blir sådana förbättringar och det är bra. Det skapar bättre rättvisa både för löntagare och för alla som byggt upp ett eget kapital, ofta i sitt boende men också som företagare.

Vi har också krävt en konkret näringspolitik som gör det lättare för småföretag att starta och klara de första tuffa åren. Här ser budgeten betydligt magrare ut. Det är knappast en budget för investeringar, jobb, företagsutveckling och tillväxt. Den bär alltför mycket av miljöpartiets tillväxtfientliga prägel.

Vänsterpartiet har slagits hårt för att ge skattesänkningarna en rättvis fördelningsprofil, det är värt beröm. Kommuner och landsting får tack vare v också högre statsbidrag för att klara jobben och välfärden, 13 miljarder på två är. Bra.

Inkomstskatterna ska sänkas redan nästa år för alla med i snitt ett par tusen kronor genom höjt grundavdrag. Det populistiska och godtyckliga särskilda skatteavdraget för glesbygdsbor införs också, trots att det är välkänt vad Föreningssparbanken i går redovisade i en undersökning - att det sammantaget inte är dyrast att leva i glesbygd. Resor, mat, boende med mera är dyrast i Uppsala, billigast i Skövde och Kiruna.

I sista minuten

Höjda barnbidrag, höjd föräldraförsäkring kommer i sista minuten under mandatperioden, sommaren 2006 medan de sjukskrivna får vänta ännu längre.

Det är ekonomisk tillväxt och höjda energiskatter som ska betala notan. Höjd skatt på bensin, diesel, fordon och el äter för många hushåll upp en stor del av skattesänkningarna. Lägg därtill att det blir höjd kommunalskatt på många håll, höjda räntor och troligen höjda oljepriser nästa år, så är de sänkta skatterna snart uppätna. Tajmningen i budgeten med höjda energiskatter 2005 är illa vald. Kanske också för alla bidragshöjningar 2006. De och skattesänkningarna borde ha kommit långt tidigare för att hejda arbetslösheten.

Frågan är om budgeten mest är en skatteväxling för växlingens och miljöpartiets skull, en omfördelning av inkomster i hushållen eller om den också innebär en stimulans för köpkraft, tillväxt och fler jobb.

Obehagliga besparingar

Frågan är svår att besvara i dag. Allt är inte klart och helheten och obehagliga besparingar höljda i dunkel. Var finns besparingarna, till exempel på a-kassa och arbetsmarknadspolitiken som miljöpartiet ville ha? Var kommer alla miljoner ifrån som finansministern nu likt pojken med guldbyxorna trollar fram?

- Vi har aldrig haft ett bättre utgångsläge efter en lågkonjunktur. Nu kan vi infria alla vallöften, sa en nöjd statsminister Göran Persson i går.

Det verkar uppenbart att de viktiga frågorna om hur Sverige långsiktigt ska fås att växa dock inte får sitt svar i den här budgeten.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet