ÅSIKT

Brun skugga över Tyskland

Foto: AFTONBLADET BILD
På väg mot parlamentet Främlingsfientliga krafter går framåt i Tyskland. För första gången på 36 år har det nazistiska partiet, NPD, tagit sig in i ett tyskt delstatsparla-ment.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nazisterna tar sig in i ett tyskt delstatsparlament för första gången på 36 år. För bara ett år sedan ville den tyska staten förbjuda nationaldemokraterna NPD. I går fick de var

tionde röst när Sachsen gick till val.

Det är ett svidande nederlag för de etablerade tyska partierna. Kristdemokraterna tappar ungefär 15 procent i Sachsen, även om de lyckas behålla makten. Nazisterna blev lika stora som socialdemokratiska SPD. De är särskilt starka bland ungdomar. Var sjätte väljare under 30 år lade en brun röst i kuvertet.

Främlingsfientliga krafter går fram även i Brandenburg. Tyska folkunionen, DVU, får kring 6 procent och stärker sin ställning i parlamentet. Socialdemokraterna behåller med nöd och näppe makten trots en tillbakagång.

Stort missnöje

Missnöjet med förbundskansler Gerhard Schröder och hans ekonomiska reformer har gett medvind åt det postkommunistiska PDS, som går kraftigt framåt i bägge delstaterna. Det är ändå nazisternas framgångar som sänder den allvarligaste chocken genom Tyskland.

Brandenburg och Sachsen är inte spegelbilder av hela vårt södra grannland. Arbetslösheten i östra Tyskland är betydligt högre än i väst. De stora partierna och folkrörelserna har dålig förankring bland medborgarna efter kommunisttidens diktatur. Motståndskraften mot främlingsfientliga krafter är svag.

En larmsignal

Ändå är resultatet en larmsignal för landets ledande politiker. De omfattande protesterna mot regeringens sociala nedskärningar har blivit särskilt intensiva i östra Tyskland. Men missnöjet är stort också i socialdemokratins traditionella kärnland, Ruhrområdet. Nästa veckas lokalval i folkrika Nordrhein-Westfalen kan bli ytterligare ett bakslag för Gerhard Schröder.

De bruna framgångarna borde oroa hela Europa. Främlingsfientliga partier har redan en stark ställning i många EU-länder. Nu marscherar nazister in i EU:s folkrikaste medlemsstat. Risken är stor att liknande krafter vinner nya segrar i Central- och Östeuropa.

Måste ta avstånd

I maj 2002 manade Anna Lindh till en hård linje mot de högerextrema partierna. Hon hävdade samtidigt att orsakerna till deras framgångar måste undanröjas. ”EU och medlemsländerna måste ta arbetslöshet, pensioner, utbildning och socialt utanförskap på största allvar”, förklarade hon i talet på Arenagruppens seminarium. ”Annars kan människors legitima oro och deras rädsla för det främmande alltid utnyttjas av hänsynslösa populistiska ledare.”

De tyska valresultaten påminner om att budskapet fortfarande stämmer. Europas politiker måste ta tydligt avstånd från högerextrema krafter. Kampen för ett socialt Europa får inte överges till förmån för en okänslig nyliberal politik.

ME