ÅSIKT

Thailand måste leva upp till sina egna ideal

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I morgon landar Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra i Stockholm.

Det är en politiskt illa tilltygad premiärminister på blixtvisit i Sverige och Italien. Oroligheterna bland den muslimska befolkningen i södra Thailand fortsätter och regeringen i Bangkok svarar som alltid med att trappa upp det militära våldet. De höga oljepriserna skakar den thailändska ekonomin. Storstädernas slumområden växer. På landsbygden lever många i total fattigdom, inte minst de etniska befolkningsgrupperna längs landets gränser.

Samtidigt tappar Thaksin stöd bland väljarna. Nyligen förlorade hans högerparti Tai Rak Tai (betyder ungefär Thailand åt thailändarna) borgmästarvalet i huvudstaden Bangkok. Det demokratiska partiets kandidat vann en jordskredsseger.

Regeringen i Thailand får också skarp kritik av människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch. Kriget mot drogerna, som strömmar in från den Gyllene Triangeln i norr, har skördat fler än 2 000 dödsoffer. I jakten på småhandlare har polisen i praktiken fått klartecken – från högsta instans – att skjuta först och fråga sen.

Massmedier som hårt kritiserar regeringen utsätts för trakasserier från säkerhetspolisen. I början av september åtalades Thai Post av företaget Shin Corporation, som ägs av Thaksins familj. Orsaken var att Thai Post hade publicerat bevis för att Thaksins regering sedan den kom till makten 2002 genom politiska beslut konsekvent gynnat Shin Corporations, som ökat sina vinster med omkring 7 miljarder under samma

period.

Human Rights Watch menar att åtalet är politiskt motiverat.

– När privata affärer blandas ihop med politik på högsta nivå i Thailand är det omöjligt att skilja ett åtal av den här typen från ett rent försök att tysta premiärministerns kritiker, säger Brad Adams, chef för Human Rights Watch i Asien.

Organisationen pekar på över 20 liknande exempel, där journalister fått sparken eller på andra sätt tystats för att de kritiserat regeringen.

Thaksins besök i Sverige är ingen slump. Kontakterna mellan vårt land och Thailand har tätnat. En kvarts miljon svenskar reser varje år till Thailand som turister. Svenska företag importerar kläder, trävaror, mat och högteknologi. Vid besöket i Stockholm kommer samtalen än kretsa kring handelsfrågor. Thailand vill eventuellt köpa Jasplan. Det finns även planer på ett frihandelsavtal.

Gott så, men det räcker inte. Svensk utrikespolitisk tradition kräver att regeringen tar upp även de mänskliga rättigheterna.

Thailand är en demokrati. Landet har Sydostasiens mest liberala presslagar. Det

civila samhället är starkt och människorättsorganisationer kan utan större problem verka i landet. Just därför måste omvärlden också ställa höga krav på Thailand.

Om landet vill förbli en respekterad demokrati måste man leva upp till sina egna formella ideal.

Jesper Bengtsson