Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

Det kan vara ett historiskt misstag

I går bröts en lång tradition av bred enighet om försvarspolitiken. Maud Olofsson och centern har därmed rivit den sista bron över blockgränsen i en av de mest centrala politiska frågorna. Här flankeras hon av Lars Lejonborg (fp) och Göran Hägglund (kd) till vänster, och Fredrik Reinfeldt (m). I går bröts en lång tradition av bred enighet om försvarspolitiken. Maud Olofsson och centern har därmed rivit den sista bron över blockgränsen i en av de mest centrala politiska frågorna. Här flankeras hon av Lars Lejonborg (fp) och Göran Hägglund (kd) till vänster, och Fredrik Reinfeldt (m). Foto: BjörN LINDAHL

 

    Förhandlingarna om att nå en bred uppgörelse om försvaret bröt i går samman. Därmed bryts en mycket lång tradition av samförstånd och bred enighet om försvars- och säkerhetspolitiken, alliansfriheten och den tidigare neutralitetspolitiken.

Centern har nu under Maud Olofsson rivit den sista bron över blockgränsen i en av de mest centrala politiska frågorna, och gjort även försvarspolitiken till en blockskiljande stridsfråga. Detta systemskifte kan på sikt få långtgående konsekvenser för svensk säkerhetspolitik, alliansfrihet och frågan om Natomedlemskap.

I det korta perspektivet betyder oenigheten sannolikt inte så mycket för det försvarsbeslut som riksdagen måste fatta senare i år. Regeringen får ensam lägga fram sin försvarsproposition. Den har stöd av miljöpartiet och vänsterpartiet för de ekonomiska ramarna. Nedläggningen av ett 20-tal förband och enheter, en radikal personalminskning och uppbyggnaden av en av EU:s snabbinsatsstyrkor ställer i allt väsentligt miljöpartiet och de borgerliga upp på. Regeringen kan därför med olika majoriteter få igenom i huvudsak hela sin försvarspolitik.

Offer för borgerlig enighet

Det var formellt på en, i det här sammanhanget, negligerbar fråga på besparingar på knappt en halv miljard de närmaste åren, som uppgörelsen föll. Centern anklagar regeringen för att ha gjort upp om besparingarna med v och mp i budgeten, utan att samråda med centern, som tillsammans med regeringen gjort upp nuvarande försvarspolitik. I försvarsberedningen, där hela underlaget för regeringens proposition tagits fram, var både centern och kristdemokraterna överens med socialdemokraterna. Nu offrar de den samsynen på den borgerliga enighetens altare. Bitterheten är stor på båda sidor men det är inte svårt att se var sveket är störst.

I realiteten handlar spelet om försvaret om regeringsmakten. Den borgerliga alliansen har ett enda övergripande mål, att störta socialdemokraterna. De borgerliga ville slå in en kil mellan regeringen och samarbetspartierna för att försvaga regeringen och visa splittringen på vänstersidan, men framför allt ville de visa upp borgerlig enighet. I det spelet vek sig centern för moderaternas och folkpartiets krav på att inte gå med på regeringens kompromiss om pengarna till försvaret.

Uppskakande omläggning

Det är en historisk omläggning av centerns hållning i försvarspolitiken som säkert kommer lika överrumplande som uppskakande för många centerpartister och socialdemokrater.

– Regeringen är sur för att den inte kunnat splittra den borgerliga alliansen, säger centerledaren i en kommentar till TT.

Språkbruket visar att Maud Olofsson inte inser försvars- och säkerhetspolitikens roll. Det är inte en fråga där man byter fot för att man är sur.

Det finns ett talesätt som säger att i svåra tider kan vem som helst sköta säkerhetspolitiken, men det är när det ser riskfritt ut som de stora misstagen begås. Maud Olofsson har kanske begått ett historiskt misstag.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet