Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

Visa ansvar
– fly inte nu

Det politiska systemet förmår göra huvudsak till bisak

   Ungefär när svenska folket bänkade sig framför tv- apparaterna för att se Katarina Sandström i torsdagens Rapport, skulle fångarna på Mariefredsanstaltens avdelning 4 låsas in i sina celler.

Just då tog två fångar, dömda för mord och narkotikabrott, två vårdare som gisslan. De hade någon form av stickvapen, kanske knivar. De tvingade sig ut från anstalten där de försvann i en stulen bil. Bilen tillhör, ironiskt nog, ett företag som fanns på anstalten för att stärka säkerheten. En av vårdarna, en 54-årig tvåbarnsfar, tvingades med som gisslan. Han befriades inte förrän ett dygn senare.

Snabb slutsats

Fyra timmar senare tycktes den politiska slutsatsen vara klar. Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lena Häll Eriksson lämnade in sin avskedsansökan. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har sedan dess upprepat sitt krav på att justitieminister Thomas Bodström ska avgå, och upprörda uttolkare av den allmänna opinionen instämmer.

Regeringens utredare av kriminalvården, Björn Eriksson, kunde redan på morgonen efter rymningen tala om brister i ”säkerhetstänkandet” och därmed antyda att de anställda inom kriminalvården har sig själva att skylla.

– Det är ingen oöverstiglig arbetsuppgift att tillse att ett hundratal individer som inte ska komma ut heller inte kommer ut, förklarade han för TT.

Under tiden befinner sig fortfarande vårdaren i rymlingarnas händer, utsatt för livsfara. Ett gisslandrama pågår timme efter timme. De anhörigas oro får anstaltens präst och arbetskamraterna ta hand om. Högsta chefen har ju just valt att stilla den opinion som kräver hennes avgång.

Ett systemfel

Rymningen från Mariefredsanstalten är ett exempel på systemfel, men inte bara inom kriminalvården. Framför allt har sommarens och höstens händelser avslöjat hur det politiska systemet förmår göra huvudsak till bisak, och hur försöken att kräva verkligt ansvar dränks av rubrikvänliga avgångskrav. Det hindrar inte att rymningarna avslöjar en kriminalvård i kris.

Kriminalvården är idag underdimensionerad, inte minst på grund av en allt hårdare kriminalpolitik. Enligt de fackliga organisationerna fattas det idag omkring två tusen platser. Överbeläggningen hotar inte bara säkerheten, utan också möjligheterna till behandling för återanpassning till samhället.

Rymningar, upplopp och incidenter analyseras inte systematiskt.

Därmed kan också misstag upprepas och brister i organisationen leva vidare.

Måste göra allt

Det är justitieministerns och chefens för kriminalvården uppgift att lösa dessa problem. Men inte medan det pågår ett gisslandrama, något som folkpartiets Lars Leijonborg till sist fick påpeka.

Just nu måste de högsta cheferna visa ansvar genom att göra allt för att rädda gisslan, värna om sin personal och genom att se till att de två fångarna åter hamnar där de ska vara, bakom lås och bom.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet