Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

En hård diktatur i Europas hjärta

   Resan till Minsk i augusti 2000 var som en resa i tiden. Statyn av Lenin, ett givet inslag i varje huvudstad i öst under det kalla kriget, stod ännu kvar i centrum av den vitryska huvudstaden. Folket på de breda men kala avenyerna inlät sig ogärna i politiska diskussioner, rädda för repressalier från de allseende myndigheterna. Säkerhetstjänsten hette fortfarande KGB.

Det har gått fyra år, och förfärande lite har hänt sedan dess.

Inför det parlamentsval som ska hållas den 17 oktober har president Lukasjenko dragit åt tumskruvarna på den politiska oppositionen. Oberoende kandidater till parlamentet har fått utstå nattliga hembesök av agenter från KGB, deras familjer har trakasserats och deras kandidatur har ifrågasatts på bisarra formella grunder. En känd tv-hallåa, som engagerat sig politiskt, fick sin kandidatur ogiltigförklarad med motiveringen att hon glömt uppge 20 rubel (cirka 10 öre) i sin självdeklaration. Oberoende tidningar och journalister utsätts för samma typ av förföljelse.

 

Nikolaj Pasedko var fram till i mars i år chefredaktör på en tidning i staden Svetlogorsk. Journalisterna där skrev om allt som vi svenskar tar för givet att medierna ska rapportera om. De beskrev hur poliser var personligt inblandade i den vitryska narkotikahandeln. De granskade borgmästaren när han hyrde ut viktiga affärslokaler till sina egna släktingar.

Myndigheterna svarade med att blockera tidningens bankkonto och förbjuda alla tryckerier att samarbeta med den. Tidningen kunde inte längre komma ut.

Samtidigt började Nikolaj Pasedko få tysta, anonyma telefonsamtal sent på nätterna. Sedan i mars lever han i Sverige, men trakasserierna har inte upphört

– Min fru, som bor kvar i Vitryssland, får fortfarande samma telefonsamtal på nätterna, säger han. Dessutom har de börjat ringa till min nya telefon i Sverige. Och min son, som också bor kvar i Vitryssland, tvingas arbeta som svetsare trots att han är utbildad ingenjör.

 

Hans chef är helt öppen med att det är en bestraffning för hans fars politiska verksamhet.

Nikolaj Pasedko beskriver hur alla oberoende tidningar utsätts för samma behandling inför det val som kan bli helt avgörande för Vitrysslands framtid. Parallellt med valet hålls nämligen en folkomröstning om president Lukasjenkos maktinnehav. Presidenten har redan suttit i två mandatperioder och folkomröstningen handlar om att ändra konstitutionen för att göra det möjligt för honom att ställa upp för ännu en period.

– Presidenten har stöd av maximalt 30 procent av folket, men han har inrättat ett politiskt system som kommer göra att han ändå vinner folkomröstningen. Och med Lukasjenko kvar vid makten kommer Vitryssland fortsätta att vara ett isolerat land. Folket får vänta på de investeringar som skulle kunna få landet på fötter igen.

En dyster framtidsprognos för ett land som sedan första maj gränsar till EU. Vitryssland tycks förbli en högst levande diktatur i hjärtat av Europa.

Jesper Bengtsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet