Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

Rädda jobben hand i hand

Facken måste samarbeta för att inte spelas ut mot varandra

   Längre arbetstid utan lönekompensation, och större möjligheter för företaget att plocka in tillfällig personal. Det tycks vara kärnan i det bud som i veckan läckte ut från Saab-ledningens samtal med facket i Trollhättan.

– Alla ansträngningar att sänka kostnaderna görs dock inom ramen för kollektivavtalen, skyndade sig Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist att påpeka för Svenska Dagbladet.

Att de anställda betalat för de lokala överenskommelserna om arbetstider och löner med ökad flexibilitet saknar betydelse.

 

Ställs mot varandra

Saab-ledningens krav kommer inte som någon överraskning. I Rüsselsheim sitter lokala avdelningen av IG Metall just nu och studerar ett liknande bud från ledningen för Opel.

GM-ledningens beslut att ställa anläggningarna i Trollhättan och Rüsselheim mot varandra ska tvinga de anställda att sänka sina anspråk.

Exemplet Saab är tydligt och det beskriver något mer allmänt på dagens arbetsmarknad. I skuggan av internationalisering, frihandel och avregleringar är det arbetsgivarna som ställer upp villkoren. Det är köparens marknad.

 

Avtalen tänjs

Konkurrens från låglöneländer, stora koncerner och kortsiktiga avkastningskrav gör risken för utflyttning överhängande i en stor del av industrin.

Inte bara anställda i stora exportföretag påverkas.

Varje vecka kan tidningar som Byggnadsarbetaren och Dagens Arbete berätta om nya utländska företag som vägrar skriva kollektivavtal.

Många gånger gäller det tillfälliga projekt, som den nyss avslutade konflikten vid gruvan i Svartliden. Allt oftare är dock exemplen hämtade från tillverkningsindustrin, där bemanningsföretag erbjuder billig arbetskraft.

Avtalen inom till exempel byggindustrin tänjs till det yttersta. Lägstalöner som tidigare utgjort ett nedre golv, blir i praktiken normallön.

Också i servicesektorn har utländska företag, till exempel Ryanair, ibland fört med sig en antifacklig inställning som varit främmande för svensk arbetsmarknad.

Fabriker spelas ut mot varandra och anställda mot gästarbetare från andra länder.

Samarbetet mellan fackklubbarna i Trollhättan och Rüsselsheim skulle kunna vara början till en motstrategi.

 

Tillsammans

Bara tillsammans kan de anställda i olika länder undvika att spelas ut mot varandra. Om inte världens två kanske starkaste fackförbund, Tyska IG Metall och svenska Metallindustriarbetareförbundet, är starka nog att samarbeta, finns det inget som håller kvartalskapitalismen tillbaka.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet