ÅSIKT

Låt oss se bevisen, Thomas Bodström

Foto: LASSE ALLARD
Justitieminister Thomas Bodström fattade i veckan beslutet att den 25-årige irakier som sedan i våras suttit häktad ska stanna i Säpos förvar.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag och i morgon träffar justitieminister Thomas Bodström sina europeiska kollegor i holländska Scheveningen. I samband med det informella ministerrådsmötet ska ministrarna också diskutera gemensamma frågor med sin amerikanske kollega John Ashcroft.

Som alltid står kampen mot terrorism på dagordningen. Vid sidan av den kontroversiella frågan om europeiska flyktingläger i Nordafrika kommer den att dominera mötet.

Rättssäkerhet väger lätt

Efter den 11 september 2001 har det gemensamma ansvaret för att bekämpa terrorismen drivit på internationellt samarbete i rättsfrågor. Så sent som i somras beklagade sig EU:s antiterroristkoordinator Gijs de Vries över de rigida svenska

reglerna för telefonavlyssning. I arbetet mot terrorismen tycks rättssäkerhet och integritet alltför ofta väga lätt.

De senaste dagarna har radions Ekoredaktion beskrivit hur Säpos informatörer har använt sig av organisationen för att gynna sina egna intressen.

Det egna intresset påverkar vad människor vill berätta, i synnerhet om uppgifterna inte kontrolleras. Det vet varje journalist och säkert också alla poliser.

Det är just detta som är problemet i rättsstatens arbete mot terrorismen. De uppgifter Säpo samlar på sig får ofta stå oemotsagda.

Stanna i förvar

I tisdags fattade Thomas Bodström beslutet att den 25-årige irakier som sedan i våras suttit häktad ska stanna i Säpos förvar. Det är samme man som hovrätten i mitten av september inte ville omhäkta. I stället togs han i förvar av Säkerhetspolisen, ett beslut ministern nu godkänt.

25-åringen är en av fyra som greps i april, misstänkta för att ha organiserat terrorbrott i Irak. För två av de häktade går tiden ut i dag. Åklagaren har förklarat att de sannolikt kommer att begäras omhäktade. Den fjärde misstänkte släpptes av hovrätten i september.

Liksom tidigare, i fallen med de fyra al-Barakaat-svenskarna och de två egyptiska flyktingar som utvisades, tycks rättsstatens principer sitta löst när terrorn ska bekämpas. Fem månader efter att de fyra greps har åklagare ännu inte underlag för ett åtal. Hovrätten har underkänt skälen för häktning i två fall. Räcker inte bevisen måste rättssystemet fria.

Ändå anser Säpo, och i det här fallet också justitieministern, att de kan överpröva domstolarnas beslut.

Avgöras i domstol

I går förklarade Bodström att den här typen av frågor borde avgöras i domstol. Också justitieministern anser att det inte är någon bra ordning att han ska fatta beslut om att hålla människor inspärrade.

Det förutsätter att Säkerhetspolisen accepterar den grundläggande princip i rättssamhället som säger att bevis ska kunna redovisas och bemötas, också när det gäller anklagelser om terrorism.

Då skulle Säpo dessutom slippa bli lurade av sina egna källor.

IP