ÅSIKT

Imperiet kan inte vinna Irakkriget

Foto: HADI MIZBAN/AP
Svält och sjukdomar hos barn följer i krigets spår. ”När de andra misslyckats kommer vi att rädda barnen”, deklarerar en valaffish inför valet som hölls i januari. Ännu är ingen regering i sikte.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

USA:s olagliga krig mot Irak har krävt minst 100 000 liv, en stor del av dem civila. Svält och sjukdomar hos barn har fördubblats sedan kriget som inleddes för exakt två år sedan. Kvinnorättigheter har beskurits. Viktiga delar av Bagdads oersättliga kulturarv har skövlats. Tusentalet amerikanska soldater har dödats, många fler har invalidiserats.

Den armé som väntade sig att hyllas som befriare utsätts dagligen för mordiska attacker. Soldater har uppträtt som torterare. Staden Falluja har bombats till ruiner. Bushs proklamerade kamp mot terrorismen har i Irak drivit fram alltmer av politisk och religiös extremism.

Bushs allierade blev impopulära

USA kan inte vinna kriget i Irak, skriver James Dobbins i den tämligen officiella tidskriften Foreign Affairs.

George W Bush startade Irakkriget i direkt konflikt med FN. Han byggde sin egen allians av krigsvilliga, som samlades på Azorena för att konfirmera bombkriget. Bredvid Bush stod Tony Blair, José Maria Aznar, José Manuel Barroso och Silvio Berlusconi. Högerregeringarna i Spanien och Portugal har sopats bort via väldiga valförluster. Berlusconi har lyckats hålla sig kvar men hans folkliga stöd är svagare än någonsin. Detsamma kan sägas om Blair. Kriget har vidgat motsättningarna inom Europa. USA-administrationen har medvetet drivit på uppluckringen av EU.

Rätten till förebyggande krig

Den världsordning Bushs nyimperialister velat bygga har skapat internationell laglöshet. USA vägrar acceptera globala överenskommelser om de gäller klimatpolitik eller nedrustning. Bush anser sig ha rätt att på egen hand inleda förebyggande krig mot stater han anser hotfulla.

Nedmonteringen av internationell lag och hotet om amerikanska angreppskrig hotar icke-spridningsavtalet och ökar kärnvapenriskerna.

Pax Americana ska sprida demokrati, också med bombhjälp – så lyder propagandan. Frasen rymmer den gamla kolonialismens föreställning om den utvalda nationens rätt att ordna världen hierarkiskt och efter sina egna maktbehov. Imperiet har visat att det kan slå ut diktatorer, talibaner i Afghanistan och Saddam Hussein i Irak. Däremot misslyckas supermakten med statsbyggande och fredsarbete. En aktuell rapport visar att korruptionen i Irak är värst i världen. USA-bolag med stark koppling till Bush bär stor del av ansvaret.

USA i Irak lång tid framöver

Irak har röstat och ett parlament samlades i veckan. Någon regering kan dock inte skymtas och USA:s egen tänkte premiärminister Iyad Alawi, underkändes av väljarna och tycks förbrukad. Ur kriget kan paradoxalt nog växa en regering som inte fundamentalt skiljer sig från den i Iran. Vad som än händer: USA:s väldiga armé kommer att stanna i Irak lång tid framöver. Imperiet byggde ingen strategi för tiden efter kriget. Kanske kommer de mänskliga och ekonomiska kostnaderna för rollen som världspolis att bli övermäktiga för USA som de blivit för andra imperier.

OS