ÅSIKT

Låt barnen få stanna!

Foto: SVT
Katastrof Grigori, 11, är ett av de nästan 200 flyktingbarn som migrationsminister Barbro Holmberg sprider myter om. Låt inte riksdagen och regeringen slippa undan sitt ansvar.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förra veckans avsnitt av ”Uppdrag granskning” i SVT var en skakande upplevelse. Först mötte vi de apatiska flyktingbarnen Grigori, 11, och Niada, 17. Båda inlagda på Sunderby sjukhus utanför Luleå, båda helt inkapslade i sig själva. Grigoris muskler har förtvinat, han har infektioner i munnen. Hans kroppsliga funktioner är satta ur spel, han har slutat leva, men han har inte dött.

Inget unikt för Sverige

Sedan intervjuas britten Bryan Lask, världens främsta expert på området. Han har forskat kring PRS, pervasive refusal syndrome, i 15 år, och intygar att apatiska flyktingbarn inte alls bara finns i Sverige.

”Vad jag förstår så är den svenska gruppen flyktingar från andra länder. I den grupp jag har sett i England, men också i andra länder, har några varit flyktingar från krigshärjade länder men jag har också sett det hos barn som blivit utsatta för fysiskt eller sexuellt våld och hos barn som varit vittne till hemska upplevelser. Det de har gemensamt är att de blivit utsatta för ett starkt trauma”, säger Bryan Lask.

Sedan är det dags för studio­diskussion. Där står Barbro Holmberg och hennes utredare Marie Hessle (som inte ens har varit i kontakt med Bryan Lask) och upprepar att apatiska flyktingbarn ”förefaller att bara finnas i Sverige”. Genom att upprepa den lögnen, genom att säga att en amnesti skulle leda till en ”humanitär katastrof” eftersom ännu fler barn skulle bli sjuka, insinuerar migrationsministern att barnen bara spelar. Att de inte är så sjuka som de utger sig för att vara.

Holmberg sprider myter

Tänk på Grigori. Tänk på Niada. Tänk på hur absurt det är att medan 150 till 200 flyktingbarn ligger apatiska i Sverige, några av dem snart för döden, är vår migrationsminister upptagen med att sprida myter om dem. Diskussionen handlar inte om en flyktingpolitik som hårdnat – om utlänningslagen och barnkonventionen följdes skulle de apatiska flyktingbarnen få stanna. Nej, diskussionen handlar i stället om huruvida barnen är sjuka eller inte.

Snacka om att skylla på offren, på ett kusligt bokstavligt vis. Snacka om att teknokratin går en match mot medmänskligheten och att teknokratin, sorgligt nog, är på väg att vinna.

En oförlåtlig katastrof

Låt inte riksdagen och regeringen komma undan med detta. Moderaterna och socialdemokraterna i riksdagens socialförsäkringsutskott har visserligen redan sagt nej till en amnesti för de apatiska flyktingbarnen, men än är inte sista ordet sagt. På onsdag röstar riksdagen om motioner som kräver att barnen ska få stanna. Kontakta din lokala socialdemokratiska eller moderata riksdagsledamot. Ring, skriv, mejla. Få dem att förstå att framtiden för de apatiska flyktingbarnen nu är deras ansvar.

Sverige får inte bli ett land med flyktingbarns liv på sitt samvete. Inget barn får dö för att vi svek vårt ansvar som medmänniskor. Det, om något, vore en oförlåtlig humanitär katastrof.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM