ÅSIKT

Anta utmaningen

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så väntat, och ändå så mycket uppståndelse. Ända sedan Gudrun Schyman lämnade vänsterpartiet har det spekulerats om ett nytt feministiskt parti.

Nu vet vi. I går bildades Feministiskt initiativ, FI. Företrädarna, med Schyman i spetsen, kallar det inte för ett politiskt parti, men det är bara en kuliss. Målet är att komma in i riksdagen 2006.

”Ni, vi och FI”, sade Tiina Rosenberg på presskonferensen.

Den lede Fi, säger säker företrädare för de andra partierna.

Schyman och kompani ville inte själva definiera partiet på höger-vänsterskalan. Det är självklart bara trams. Alla inser att Feministiskt initiativ i första hand är vänsterblockets huvudvärk, eller tillgång. För hur många borgerliga väljare kan tänka sig att rösta på ett parti där en av de ledande företrädarna (Rosenberg) säger: ”Kapitalismen och patriarkatet sitter i samma båt, och jag hoppas att båda kommer avskaffas”?

Vad det nya partiet/organisationen ska driva för politik som helhet är mindre klart. Var står de i de viktiga miljöfrågorna? I skatte-, energi- eller utrikespolitiken?

Om de tar sig in i riksdagen måste de ha ett svar på de frågorna. Annars är partiet inte trovärdigt.

Göran Persson har tidigare försökt skrämma väjarna med att en röst på ett kvinnoparti kan bädda för en borgerlig regering. Det ligger något i den oron. Om FI får tre procent, som de snor från andra vänsterpartier, kan det mycket väl bädda för Reinfeldt som statsminister.

Men i ett bredare perspektiv är det hotet inte något fungerande sätt att locka folk tillbaka till socialdemokratin. För det krävs ett ambitiöst eget program för ökad jämställdhet och bättre villkor för kvinnor.

Om socialdemokraterna vill vinna kampen om de feministiska väljarna är det alltså mindre snack och mer verkstad som gäller. Dela föräldraförsäkringen. Gör upp med förlegade könsroller i arbetslivet. Åtgärda de systemfel som gör att sjukvården fungerar sämre för kvinnor. Se till att myndigheterna på allvar gör något åt mäns våld mot kvinnor. Anta ett ambitiöst program för lika lön. Satsa på den offentliga sektorn och se till att pengarna används ute i verksamheten.

I den meningen kan Feministiskt initiativ få samma effekt som en gång Stödstrumporna. Jämställdheten hamnar högst upp på den politiska dagordningen. I den rollen kan FI bli en tillgång.

Men som parti? Knappast.

Jesper Bengtsson