ÅSIKT

Anta utmaningen

Foto: MATS STRAND
ett reellt hot Schyman & co måste tas på allvar – då varken socialdemokraterna eller samverkanspartierna kan tävla trovärdigt med det nya partiet i grenen feministiska slagord.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att Gudrun Schyman startar ett feministiskt parti med siktet inställt på riksdagsvalet nästa år är kanske årets mest förväntade politiska nyhet. Sedan den förre partiledaren för fyra månader sedan lämnade sitt gamla parti har hon inte gjort någon hemlighet av att målet varit ett eget parti.

Partiet måste tas på allvar

Bit för bit har Schyman låtit oss se hur planerna tagit form. Med bildandet av Feministiskt initiativ, FI, kom i?går ytterligare en pusselbit. Föreningen ska samla intresserade av ett feministiskt parti och diskutera hur partiet ska organiseras. I praktiken betyder det att Schyman och de andra har tryckt på knappen.

Det blir ett feministiskt parti i nästa val.

Det kan betyda att den svenska politikens karta ritas om. Gårdagens kommentarer från politiska motståndare visar att det nya partiet måste tas på allvar.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog varnade för att det nya partiet genom att splittra rösterna skulle kunna bereda vägen för ett borgerligt styre. Schymans tidigare partikamrat Ingrid Burman konstaterar att Feministiskt initiativ inte tydligt tagit ställning för den offentliga sektorn. Därmed hoppas hon oroligt att det nya partiet får svårt att locka väljare från vänstern.

Förändringarna går långsamt

Miljöpartiets Peter Eriksson välkomnade det nya partiet, men konstaterade samtidigt att partibildningen är en ”spark i baken” på hans eget parti.

Många väljare, kvinnor och män, känner en frustration över bristen på jämställdhet. De frågor som Feministiskt initiativ lyfter fram är inte nya. Löneklyftorna mellan kvinnor och män, mäns våld mot kvinnor och ensamma kvinnors ekonomiska situation har tvärtom stått på den politiska dagordningen länge. Ändå går förändringarna oändligt långsamt.

Just nu pågår medlingsförhandlingarna för 400 000 kommunalare, de flesta kvinnor. För två år sedan ledde de fackliga kraven, ett försiktigt försök att minska klyftan till mansdominerade yrkesgrupper, till konflikt. Nu anser arbetsgivarna att det skulle bli för dyrt att garantera en lägsta heltidslön på 15?000 kronor i månaden.

Frågan om lönerna i kommunerna har tillsammans med frågan om en trygg finansiering av kvinnojourernas verksamhet spelat en central roll i förhandlingarna om vårbudgeten, trots att behovet varit känt länge.

Politisk handling enda sättet

Socialdemokraterna och samverkanspartierna kommer inte trovärdigt att kunna tävla med Schyman i frågan om feministiska slagord. Den frustration som är det nya partiets jordmån kan bara bekämpas med politisk handling. Regeringen måste visa att den kan hantera de stora jämställdhetsfrågorna, som lönediskrimineringen, våldet och konsekvenserna av arbetslösheten.

Utmaningen måste antas. Om inte lär varningarna för att det nya partiet kan bli Reinfeldts språngbräda in i Rosenbad klinga ohörda.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM