Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

”Ett ovärdigt beslut”

   I går röstade riksdagen om förslaget att ge apatiska flyktingbarn rätt att stanna i Sverige. Som väntat höll den socialdemokratiska och moderata fronten. Det blir ingen förändring av dagens regler. Varje fall ska bedömas för sig.

Migrationsminister Barbro Holmberg betonade i debatten att omröstningen inte gällde om barnen ska få stanna eller om de ska avvisas. Lagen ger barn som lider av livshotande sjukdomar rätt till skydd.

Ingen tröst för barnen

Det skulle låta betryggande om inte verkligheten talade ett annat språk. Hittills har två av tre apatiska barn fått avslag när utlänningsnämnden prövat deras ärenden.

Ministerns ord är inte heller någon tröst för de barn som sörjt sig sjuka i väntan på ett besked för sig och sina familjer. Deras väntan fortsätter, och möjligheten att framgångsrikt behandla dem så att de kan återvända till livet skjuts upp.

Ovärdigt för samhället

Medan socialdemokrater och moderater oroar sig för vilka följder ett beslut om att låta barnen stanna skulle få, är barnens situation densamma.

”Snacka om att teknokratin går en match mot medmänskligheten och att teknokratin, sorgligt nog, är på väg att vinna”, skrev Aftonbladet i fredags.

Regeringen och Barbro Holmberg kan fortfarande visa att vi hade fel, att gårdagens beslut i riksdagen inte innebar att teknokratin besegrat medmänskligheten.

Det förslag riksdagen i går avvisade var ett försök att hitta en lösning på ett samhällsproblem som inte kan vänta. Det är ovärdigt ett civiliserat samhälle att låta barnens lidande fortsätta.

Nu är det riksdagsmajoritetens ansvar att omedelbart hitta en annan lösning.

Annars har medmänskligheten förlorat.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet