ÅSIKT

Moderat hån mot de sjuka

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Konturerna kring ”den nya” moderata politiken klarnar, och så värst ny verkar den vid en närmare betraktelse inte vara.

I går slog riksdagsledamoten Per Westerberg fast att det inte blir några undantag från partiets förslag om sänkt ersättning vid sjukskrivning. Sänkningen till 65 procent kommer därmed att drabba även de svårt sjuka, människor med svår cancer, tunga arbetsskador eller kroniska sjukdomar.

När moderaterna presenterade sitt förslag om kraftigt sänkta ersättningar möttes man av hård kritik, vilket fick den opinionskänslige partiledaren Fredrik Reinfeldt att lova en lista med undantag.

Vill slippa debatten

Det var uppenbarligen en skenmanöver för att slippa undan den offentliga debatten.

Enligt gårdagens utspel skulle ett system med undantag kräva att man går igenom fall för fall och bedömer hur sjuka de är, och det skulle bli allt för komplicerat.

– Det här är en bra moral för arbetslinjen, sa Westerberg i radions ekosändning.

Arbetslinjen? Som om alla sjukskrivna i det här landet skulle vara bluffmakare. Ett hån mot alla dem som måste genomgå en lång behandling och rehabilitering för att ha en chans att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Klar konflikt inför valet

Därmed klarnar den konfliktlinje som kommer att bli den tydligaste inför nästa års val. En rapport från riksdagens utredningstjänst har tidigare visat att en ensamstående kvinna med två barn skulle förlora 16 950 kronor med moderaternas politik.

Är det så medkännande konservatism stavas?

JB