Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Ledare

Täpp till luckorna

   Det verkar bli lättare för företag att slippa skatt. En generaladvokat i EU-domstolen anser att vinster i ett land ska kunna föras över till dotterbolag i andra stater. Om domstolen följer samma linje kan det bli ett allvarligt hot mot skatteintäkterna i Sverige, skriver Mats Hallgren i Svenska Dagbladet.

Gå runt beskattningen

Tidigare har den så kallade Ekman-domen öppnat för nya sätt att gå runt svensk kapitalbeskattning. EU:s medlemsländer konkurrerar sinsemellan med allt lägre bolagsskatt.

Om välfärden ska klaras i framtiden kan inte skattebaserna undergrävas medan regeringen passivt tittar på. Sverige har tvekat inför gemensamma EU-regler om hur bolagsskatten ska tas ut. Minimiskatter på kapitalintäkter och på koldioxidutsläpp stod tidigare på socialdemokratins dagordning. Nu avfärdas sådana tankar kategoriskt av Göran Persson och Bosse Ringholm.

Måste ingå i uppdraget

Det är orimligt att utreda framtidens skatter utan att pröva strategier för EU-samarbete mot skattekonkurrens. Att täppa till läckorna i välfärdens finansiering måste ingå i uppdraget till socialdemokratins skattearbetsgrupp.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet