ÅSIKT

Rädda jobben inom industrin

Foto: PETER KJELLERÅS
Här är mannen vars uppgift är att rädda jobben. Finansminister Pär Nuder har ett tufft arbete och än är det långt kvar till målet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I jämförelse med Europa i övrigt står den svenska ekonomin väl rustad, sa Pär Nuder när han inledde gårdagens budgetdebatt. Arbetslösheten är lägre än i andra länder. Sysselsättningsgraden och tillväxten är högre.

Politiken har nått vägs ände, förklarade den borgerliga oppositionen. Ni har misslyckats kapitalt med jobben, menade moderaternas Mikael Odenberg.

Arbetslöshet och företagsklimat, så ser den politiska dagordningen ut.

Förnya utbildningen

I går presenterade också Ingenjörsvetenskapsakademin resultatet av ett stort projekt. Tillsammans har industrin, facket och forskarvärlden granskat svensk industris konkurrenskraft i en globaliserad ekonomi.

Beskeden om utflyttning av industriarbeten har kommit tätt, från Västervik, Gislaved och Nynäshamn för att ta några exempel.

– Det har nästan gått slentrian i det, säger gruppens ordförande och Volvo Personvagnars vd Hans-Olov Olsson till SVT:s Västnytt.

Om jobben inte ska försvinna kommer det att kräva förändringar, och det är bråttom.

Ingenjörsvetenskapsakademin vill se konkreta åtgärder, inte allmänt prat om företagsklimat eller skattenivåer. I stället pekar rapporten på industrins beroende av forskning och utbildning. För att företagen, inte minst de små och medelstora, ska kunna skapa nya produkter och effektivisera sin produktion är nyckelfrågan forskning och utveckling.

För att trygga framtiden måste utbildningssystemet, både gymnasieskolan och högskolan, klara av att möta industrins behov. Det gäller inte minst yrkesutbildningarna i gymnasieskolan som i dag dras med stora rekryteringsproblem och för många avhopp.

Gemensamma tag

Huvuddragen känns igen. Redan för tre år sedan föreslog Metalls Göran Johnsson och företagsledaren Carl Bennet en storsatsning på utbildning och forskning i sitt program ”Framtid för svensk industri”.

– Kunskapen är den viktigaste konkurrensfaktorn. Utan kunskap har vi ingenting att beskatta, sa Bennet då.

Svensk industri kan utvecklas. Det kommer att krävas gemensamma ansträngningar från samhället, företagen och de anställda. Facket och näringslivet tycks vara redo.

Trots budgetens satsning på yrkesutbildning och yrkeslärare tycks politikerna, inte minst i oppositionen, ha längre kvar. Det beskedet gav gårdagens debatt.

IP