ÅSIKT

Välfärd splittrar borgerlig allians

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Problemen tornar upp sig när verkligheten tränger sig på i den borgerliga drömfabriken. Den borgerliga alliansen kan inte enas om ett gemensamt budgetalternativ till regeringens och samarbetspartiernas vårbudget.

–?Vi står för långt ifrån varandra i de ekonomiska frågorna, bekänner moderaternas ekonomiska talesman Mikael Odenberg.

Det är moderaternas förslag till sänkta ersättningar i trygghetsförsäkringarna för att finansiera sänkta skatter till låg- och medelinkomsttagarna som vållar slitningar. Nu börjar visserligen moderaterna darra på målet att sänka sjukersättning och a-kassa till 65 procent. Kappvändaren Fredrik Reinfeldt säger sig nu kunna kompromissa om nivån ”så länge det fortfarande lönar sig att gå från bidrag till arbete”.

Svårt för fp

I veckan har centerpartiet justerat sin skattepolitik och närmat sig moderaternas linje att skattesänkningarna ska koncentreras till låg- och medelinkomsttagarna. Sänkta nivåer i socialförsäkringarna har centern redan tidigare förordat. Kristdemokraterna ansluter sig nu också till kompromisslinjen.

Svårare blir det för folkpartiet. I Ekots lördagsintervju förra veckan gav folkpartiledaren mycket bestämt besked i frågan om försämrad sjukersättning:

–?Alla försök att försämra sjukförsäkringen ser vi väldigt allvarligt på.

–?Det är viktigt att slå vakt om 80 procent i ersättning. Ersättningsnivån är ett av de svåraste problem alliansen har, erkände han.

Skilda ideologier

Lars Leijonborg förde också ett intressant resonemang i Eko-intervjun där han betonade det ganska självklara att ersättningarna knappast kan kallas bidrag. Det är tidigare inbetalda avgifter som betalas ut vid sjukdom, arbetslöshet och så vidare, precis som de försäkringspengar man får från sin bil- eller villaförsäkring om olyckan varit framme. Här står uppenbart två helt skilda ideologiska synsätt på välfärdssystemen mot varandra.

Det ser ut som om moderaterna, centern och kristdemokraterna ska kunna enas om skattesänkningar och sjukersättning och a-kassa. Men hur går det med folkpartiet? Hittills står partiet orubbligt fast vid 80 procentsnivån. Tillsammans med TCO har fp länge drivit den linjen och tvärtom krävt att taken i sjukersättningen ska höjas, inte att ersättningarna ska sänkas.

Kan inte enas

Att alliansen skulle kunna bli överens om de här frågorna redan i höst som moderaterna vill, tror inte Leijonborg. Knappast ens före valet.

Det låter sig sägas att ”vi får se efter valet. Då måste vi ju enas”. Men väljarna vill nog få besked före valet. Kan de borgerliga inte enas om sänkta skatter och sänkta bidrag hotar en förskräckande repris av den förra borgerliga regeringens budgethaveri där utgifterna skenade och skatteintäkterna sjönk. Att köpa den borgerliga grisen i säcken är kort sagt livsfarligt.

LA