ÅSIKT

Dags att kavla upp ärmarna, Persson

Foto: URBAN ANDERSSON
Statsminister Göran Persson måste lämna ett lika klart besked om partiledarfrågan som Margot Wallström gjorde i Aftonbladet i går. Spekulationerna om hans efterträdare är förödande för socialdemokratin.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Jag är inte kandidat till partiordförandeskapet. Jag vill inte vara med i spekulationerna. Jag vill fullfölja det viktiga uppdrag som regeringen nominerat mig till.”

Margot Wallström, vice ordförande i EU-kommissionen, gjorde i går på Aftonbladets debattsida klart att hon inte vill delta i de spekulationer som pågår om Göran Persson ska avgå eller inte före valet 2006.

Den diskussionen är förödande. Förödande för socialdemokratin, för politiken och för statsministerns ställning. Margot Wallström försökte sätta punkt med sin artikel. Det kommer inte att lyckas. Den ende som kan få slut på spekulationerna är Göran Persson själv. Det är hög tid nu.

Han måste gå på offensiven

En avgående partiledare skapar alltid en stämning av osäkerhet, minskat förtroende och entusiasm. Medarbetare, väljare och politiska motståndare får leva i ett vakuum och handlingskraften går ur partiet.

Vill Göran Persson regera och vinna valet 2006 måste han gå på offensiven med den praktiska politiken och överge det ständiga talet om hur tungt ledarskapet är och fokuseringen på sin egen person. Han måste visa att han vill föra en politik som förändrar samhället, som gör skillnad i människors vardag.

Ekonomin är god och välfärden har kanske aldrig haft mer resurser än i dag. Samtidigt upplever människor stora brister. Man oroar sig för om barnen ska få jobb, för vardagsvåldet, hur det ska gå med pensionerna. Känner vrede och vanmakt inför en äldreomsorg där gamla lämnas ensamma med bara nödtorftig service.

Brister har alltid funnits, skillnaden nu är att allt fler börjar tappa förtroendet för att framtiden ska bli bättre. Att man kan lita på att med en s-regering blir det bättre.

Jobben och arbetslösheten är den avgörande förtroendefrågan. Socialdemokraterna måste presentera ett eget sysselsättningsprogram utan hänsyn till samarbetspartierna. En av de viktigaste punkterna bör vara att slopa dagens krav på budgetbalans i kommunerna. Det kan skjutas upp några år. Det ger kommunerna trygghet att använda de extra miljarder i sysselsättningsbidrag de fått till jobb, i stället för att stoppa dem i svarta underskottshål.

Ett rejält stimulanspaket

Låt kommunerna anställa 25Ì´0;000 fler i skola och äldreomsorg. Ta pengar från forskning och högre utbildning och ge 10 000 fler kvalificerad yrkesutbildning där industrin och offentlig sektor saknar folk. Skjut Norrbottniabanan på framtiden och satsa på kollektivtrafik och vägar där människor bor. Ge mer riskvilligt kapital till Vinnova och landets industriella utvecklingscenter, som kan få fart på ny- och småföretagandet.

Kort sagt: sy ihop ett rejält stimulans- och sysselsättningspaket till 1 maj. Så kan förtroendet återskapas och debatten om Göran Perssons avgångsplaner få ett slut.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM