ÅSIKT

Persson måste ge besked – nu

Foto: MATTIAS CARLSSON
Vart är han på väg? En ledare som Göran Persson kan inte öppet spekulera om sin avgång. Den som talar om ett eventuellt annat liv är sannolikt redan mentalt på väg att lämna sitt nuvarande.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Göran Persson filosoferar än en gång högt inför en grupp journalister.

Persson funderar på om han ska avgå som partiordförande i höst. Han kommer att ge besked i god tid före partikongressen, uppger han för TT.

”Frågan är öppen”, enligt Persson.

”Vad lutar det åt?” undrar reportern.

”Jag har inte tagit ställning... det vore mycket dumt av mig att säga nu att jag ska gå i höst eller att jag ska fortsätta i höst. Det är mitt beslut och det måste jag få ta själv”, svarar Persson.

Så bryter den stora spekulationsstormen ut. För femtielfte gången.

Varför?

Varför i all sin dar gör Göran Persson så här? Under det senaste året har han öppet spekulerat över sin eventuella avgång vid åtskilliga tillfällen. I intervju efter intervju har han med bekymrad min berättat hur tungt mordet på Anna Lindh var för honom personligen för att då försvann en naturlig efterträdare. Han har hellre talat om det nya livet med fru Anitra på skogsfastigheten i Sörmland.

Persson drömmer

Göran Persson skrev nyligen på debattplats i Aftonbladet om me-diedrevet som missar de politiskt viktiga frågorna och bara ägnar sig åt personfixering. Därefter ställde Persson upp i tv hos Kristian Luuk, där han klappade en hamster och pratade om allt annat än politik. Och till Expressens Cecilia Hagen lade statsministern ut texten om att han äter mycket ost när han är stressad. Inte ett ord om politiken, inget alls om hur socialdemokratin ska rå på den allt starkare borgerliga alliansen.

Göran Persson drömmer om ett annat liv. Det är mänskligt sett förståeligt. Han har, som få andra ledare i Europa, varit statsminister i snart ett decennium och dessförinnan som finansminister klarat Sverige ur den värsta ekonomiska krisen i modern tid. Det är inte märkligt om han känner sig sliten och trött på att dagligen utstå det tryck som det innebär att vara statsminister och partiledare.

Ändå kan inte en ledare öppet spekulera om sin avgång. Den som talar om ett eventuellt annat liv är sannolikt redan mentalt på väg att lämna sitt nuvarande. Det skapar åtminstone väldig osäkerhet hos dem som får höra framtidsfunderingarna.

”Det är mitt beslut och det måste jag få ta själv”, säger Persson angående partiledarskapet. Det är inte riktigt sant. Frågan om vem som ska leda socialdemokraterna framöver är faktiskt ingen privatsak för Persson. Det är partiets och landets väl och ve som borde vara fokus.

Tar mycket energi

Osäkerheten kring partiledarskapet tar i dag mycket energi från socialdemokratin då allt krut borde läggas på politisk kamp. Den borgerliga bilden av den trötta socialdemokratin riskerar att befästas.

Göran Persson kan inte låta denna osäkerhet bestå. Han måste ge tydligt besked nu. Vill han eller vill han inte leda socialdemokraterna över nästa val?

HK