ÅSIKT

Ökad kritik mot a(s)ylpolitiken

Foto: BJÖRN LINDAHL
För tre veckor sedan skrev Aftonbladet om en familj från Kazakstan som håller sig gömd någonstans i Dalarna. Den 13-årige sonen har blivit okontaktbar och tvingas matas med en sond.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Partisekreterare Marita Ulvskog tror att förtroenderaset för socialdemokraterna hos väljarna beror på den höga arbetslösheten. Det har hon säkert rätt i. Men det finns ytterligare en viktig förklaring. Att kritiken i de egna leden i partiet och fackföreningsrörelsen mot regeringen växer och artikuleras offentligt. Det är ovanligt och allvarligt.

S-kvinnor ifrågasätter

Inför sin förbundsstämma nu i maj ifrågasätter det socialdemokratiska kvinnoförbundet regeringens hela flyktingpolitik och kräver att partiet genomför ett nationellt rådslag om flyktingmottagandet och asylrätten. Motioner strömmar in till kvinnoförbundets stämma. Det är särskilt regeringens nej till amnesti för de apatiska flyktingbarnen som i djupet upprör många s-kvinnor.

Stämman väntas ställa sig bakom kravet på ett rådslag. ”Det behövs ett kunskapslyft om flyktingpolitiken?? Många organisationer säger att det blivit hårdare och undrar om hanteringen stämmer med vår grundsyn på demokrati, mänskliga rättigheter, barnens rättigheter”, säger vice ordförande Anne Ludvigsson i Svenska Dagbladet.

Kvinnoförbundet är inte ensamt i sin kritik. Den delas av Broderskapsrörelsen och SSU. Sveriges kristna råd och ärkebiskop K?G Hammar leder kyrkans påskupprop för amnesti åt de apatiska barnen och de flyktingar som i åratal fått vänta på besked om asyl. Så växer kritiken mot regeringens flyktingpolitik.

Dolda jobbsiffror

Kritiken stegras också mot regeringens brist på sysselsättningspolitik. Länge har socialdemokrater förtröstansfullt väntat på att jobben ska komma. Nu misstror allt fler löftena. När över 60?000 ungdomar går arbetslösa, arbetslösheten är dubbelt så hög bland 20–24-åringar som hos övriga befolkningen och bara var tredje ung har ett heltidsjobb, då växer oron och då rasar förtroendet inte bara bland vanliga väljare utan i allt högre grad också inom partiet och fackföreningsrörelsen.

På LO ligger en rapport om den dolda arbetslösheten som visar att siffrorna är långt högre än de åtta procent som finns i Ams statistik. LO-utredaren Jan Edling har analyserat långtidssjukskrivningarna, långtidsarbetslösheten och förtidspensioneringarna och funnit starka samband. Framför allt förtidspensionerna döljer i själva verket delvis en arbetslöshet.

Ingen överraskning

Slutsatsen överraskar väl ingen, liknande kritik har länge framförts av oppositionen. Det allvarliga nu är att kritiken kommer från de egna leden, från s-kommunalråd, fack inom Byggnads, Metall, Saco och många andra.

Alla ser vad regeringen vägrar erkänna, att jobben är för få och att regeringen inte har några idéer om hur sysselsättningsmålet ska nås och nya jobb skapas. Oron för jobben och en växande intern kritik får opinionssiffrorna att sjunka snarare än sjaskiga affärer, dubbelmoral och Göran Perssons vacklande ledarskap. Bara politisk handling kan ändra på det.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM