ÅSIKT

Två hål i väggen och ett i marken

Foto: JOACHIM LUNDGREN
hellre grön energi Vattenfall bryter brunkol i byn Horno i Tyskland.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skådespel eller verklig förändring?

På dagens öppna bolagsstämma får allmänheten ställa frågor till Vattenfalls ledning. 350 personer tänker komma till Chinateatern. Bolagets svar om elavbrott och priser kommer knappast att göra alla nöjda.

Makten utövas på den formella delen av stämman. Där bestämmer ägaren, staten. Bara riksdagsledamöter har möjlighet att lufta kritik. Näringsdepartementet har nyligen fått stå till svars i konstitutionsutskottet för bristande styrning.

Statliga företag går att påverka

Nu har regeringen äntligen bestämt sig för att ta ett större ägaransvar. Bolagsordningen ändras så att det framgår att Vattenfall ska vara ledande i energiomställningen. Protokollet från stämman ska beskriva vägen dit. Ledorden är förnybar energi, hushållning och minskade risker för elavbrott.

Det är ett steg framåt, även om kraven kunde ha varit tydligare. Näringsminister Thomas Östros vill förändra energijätten. Miljöpartiet har spelat en viktig roll för att trycka på. Tillsammans visar de att statliga företag går att påverka på demokratisk väg. Om Vattenfall hade privatiserats, skulle möjligheterna vara minimala.

Risken är att Vattenfall ändå rullar på i gamla hjulspår. Ledningen lovar att satsa på vindkraft och andra alternativa energikällor, men de stora investeringarna hamnar ändå i kärnkraft och kol.

Vattenfalls vd Lars G Josefsson har inte visat något större personligt engagemang för omställningen av energisystemet. ”Jag tror den finns kvar om 50 år”, sa han i november 2004 om kärnkraften i en DN-intervju. ”Dagens kolkraftverk är oerhört rena”, påstod han också.

Östtyska byar skövlas

Den uppfattningen delas knappast av invånarna i Horno och andra östtyska byar som skövlas när brunkolet bryts. Lars G Josefsson ser stålet i kolpannorna blänka men blundar för resten av bränslekedjan.

I höstas fick Vattenfalls ledning en smäll på fingrarna av regeringen för att ha undertecknat ett europeiskt upprop som hyllade kärnkraften. Statssekreterare Sven-Eric Söder klagade hos styrelseordföranden Dag Klackenberg.

Vattenfalls ledning får fortsätta

Det har inte hindrat Vattenfall från fortsatt lobbning. I mars uppvaktade Lars G Josefsson EU:s energikommissionär Andris Piebalgs om klimatpolitiken. Vattenfall i Tyskland har sedan länge angripit miljöministern Jürgen Trittin och krävt att han ska behandla brunkolet mer gynnsamt. Det stämmer dåligt med svensk miljöpolitik.

Regeringen väljer att ge Vattenfalls ledning förnyat förtroende. Bolaget måste snabbt visa att det har uppfattat signalerna om ett nytt arbetssätt. Annars är det tid att byta både vd och styrelseordförande. Vad ska annars det demokratiska ägandet vara bra för?

ME