ÅSIKT

Välkommet nej

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns ingen färdig lösning för att ta hand om det radioaktiva avfallet. Kärnkraften innebär risker för olyckor och motverkar energihushållning. Därför strider en utbyggnad av Ringhals kärnkraftverk mot viktiga delar av miljöbalken.

Väckarklocka i debatten

Så motiverar Miljödomstolen i Vänersborg sin vägran att godkänna den planerade effekthöjningen. Det slutliga beslutet överlämnas till regeringen.

Beskedet kom som en chock för Ringhals ledning och ägare. De hade räknat med ett ja.

Kraftbolagen planerar för en omfattande ökning av kärnkraftsproduktionen. Gårdagens beslut borde få dem att tänka en gång till och öka sina ambitioner för förnybar energi och hushållning.

Domstolens yttrande borde också fungera som en väckarklocka för dem i den svenska debatten som verkar ha glömt kärnkraftens grundläggande problem. Avfallet, säkerhetsriskerna, bromsen för energiomställningen.

Ska c ta tag i motståndet?

Centerpartiet backar från sitt tidigare motstånd. Därmed får reaktorkramarna i folkpartiet större möjligheter att påverka den borgerliga alliansens energipolitik.

Kommer kärnkraftsmotståndarna i centern att våga höja rösten på partiets stämma i juni? Miljödomstolen har upprepat några av deras bästa argument.

ME