ÅSIKT

Dag(s) att klättra upp ur källaren

Foto: HENRY LUNDHOLM
SVUNNA STRIDER Den nu sargade socialdemokratin kunde i går påminna sig om det väldiga folkhav som fyllde landet 1975 – året innan de förlorade makten för första gången på fyrtio år.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Första maj doftar ofrånkomligen av svunna strider och ärofullt förflutet. I går kunde arbetarrörelsen exempelvis påminna sig det väldiga folkhav som fyllde landet för 30 år sedan. Första maj 1975 var en fredsfest, en hyllning till den vietnamesiska befrielsekampen.

Ett drygt år efter den stora festen kom baksmällan: socialdemokratin förlorade regeringsmakten för första gången på över fyrtio år. Olof Palme, uppburen och oomstridd partiledare, röstades bort.

Nyckfulla opinionsvindar

Den just nu sargade socialdemokratin, och för den delen resten av vänst-ern, kan kanske hämta tröst i detta gårdagens stora nederlag. Opinionsvindarna är nyckfulla och väljarnas minnen oftast snabbt förgängliga. Socialdemokratin kan kanske äntligen klättra upp ur sin källare, fylld av små och något större skandaler, opinionssiffror som rasar mot underjorden och arbetslöshetsstatistik som stampar på samma eländiga nivå.

Regeringen använde första maj till att, så gott det går, skaka av sig den ofattbart illa hanterade frågan om de apatiska flyktingbarnens framtid. Det vore annars omöjligt att hänvisa till begrepp som internationell solidaritet.

Första majs historia knyts till internationell löntagargemenskap. Den handlar om facklig solidaritet, försvar mot kapitalägarnas försök att spela ut olika löntagargrupper, till exempel från skilda länder, mot varandra. Den moderna versionen av den kampen åskådliggörs av företagares försök att köpa billig arbetskraft, sätta kollektivavtal ur spel och dumpa lönerna.

Den svenska borgerlighetens entusiasm inför denna antisociala politik bör välkomnas av vänstern. Motsättningarna i politiken blir tydliga, liksom vänster-högerdimensionen. ”Ingen ska tvingas sälja sitt arbete billigare än vad som står i avtalet”, sa LO:s Erland Olausson. Många förstamajtalare sa ungefär detsamma.

Ogenomtänkt strategi

Socialdemokratin valde i går ut sin huvudmotståndare: Fredrik Reinfeldt. Helt naturligt, han representerar som en gång Thorbjörn Fälldin det helt dominerande borgerliga partiet. Fast socialdemokraterna har nog inte tänkt färdigt om strategin mot Reinfeldt. Samma gamla höger som vanligt, hördes det från talarstolarna. Reinfeldt ingår förvisso i europeisk allians med några av kontinentens mest reaktionära politiker.

”Den skötsamma arbetaren”

Det måste betonas, eftersom så mycket av politiken beslutas på EU-nivå. Hans politiska strategi är dock mer sofistikerad. Reinfeldt förstår, i motsats till exempelvis den högerliberala pressen, att val inte kan vinnas på paroller om ”systemskifte”. Det är ett erkännande till välfärdssamhället och en anpassning till socialdemokratisk hegemoni. Så talade aldrig den gamla högern. Reinfeldt appellerar till ”den skötsamma arbetaren”, som i tider av arbetslöshet kan lockas av moralkonservatism och grovhuggen lag och ordning. Moderatledaren är dock inte större ”arbetarvän” än att han vill beröva löntagarna trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Det påminde förstamajtalarna om. Men få av dem hade svar på den fråga som lockar väljare åt höger, nämligen hur arbetslösheten ska bekämpas.

Det kanske klarnar till nästa 1 maj.

OS