ÅSIKT

Dags för Europa att axla manteln

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Ut ur krigets skugga Andra världskrigets slut firas på Kungsgatan i Stockholm. 60 år senare har Europa en roll att spela, mot fattigdom och despoti och för utveckling och demokrati.

Det har gått 60 år sedan de formella stridshandlingarna avslutades i ruinerna av andra världskrigets Europa. Fred och seger över fascismen. Ändå räcker krigets skuggor till vår egen tid.

Europa befriade sig inte självt från fascismen. Utan USA:s och i än högre grad Sovjets uppoffringar hade historien fått en annan bana.

Spåren efter kriget syns fortfarande

Beroendet av segrarmakterna från 1945 präglade europeisk politik under det kalla kriget. För Östeuropa innebar det sovjetiskt förtryck, för Väst ett starkt beroende av USA i försvaret av demokratin. Fortfarande mer än 15 år efter Berlinmurens fall syns spåren. Krigsrådet inför Irakkriget i mars 2003 på Azorerna blev en uppvisning i transatlantisk enighet. I praktiken att Storbritanniens Blair, Spaniens Aznar och, lite i bakgrunden, Portugals Barroso slöt upp bakom George W Bushs krigsplaner.

”Alliansen av villiga”, som Vita huset talade om, var en allians mellan USA och Europa, men på USA:s villkor.

En ny världsordning

Tillsammans med försöken att desinformera om terrordåden i Madrid kostade kriget Aznar regeringsmakten. Blair förföljs fortfarande av sina argument från den våren. Bara Bush har lyckats vinna sina väljare för krigspolitiken.

Samtidigt blev Irakkriget kanske början på en ny världsordning, delvis befriad från skuggorna från det andra världskriget. Frankrike och Tyskland protesterade, liksom miljontals människor. Det ”gamla Europa”, som det föraktfullt uttrycktes från Washington. I de postkommunistiska staterna fanns en större förståelse för det amerikanska perspektivet. Ändå är det utvidgningen och det faktum att Europa nu enas som gör det möjligt att tala om ett nytt oberoende och ett nytt självförtroende.

I sitt tal på första maj talade EU-kommissionären Margot Wallström om Europa som en motvikt till USA på den internationella scenen. Inte militärt, men politiskt och ekonomiskt måste den amerikanska dominansen ifrågasättas.

Europa har en roll att spela

Det behövs:

I konflikten mellan israeler och palestinier där det i praktiken oreserverade amerikanska stödet för Israel är en av konfliktens viktigaste drivkrafter.

I försöken att skapa en framtid ur kaoset i Irak. Argumenten för kriget var falska, föreställningarna om dess effekter också. Ändå måste på något sätt en demokratisk stat byggas på ruinerna.

I arbetet mot de globala miljöhoten. För bara några månader sedan trädde Kyoto-protokollet i kraft. Det kommer inte att räcka. Ändå är det för långtgående för USA, det land i världen som i särklass släpper ut mest växthusgaser.

Nu 60 år efter segerscenerna kan Europa träda fram och spela en självständig roll, mot fattigdom och despoti och för utveckling och demokrati.

IP