ÅSIKT

Feministas = partitaktik

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ulf Höjer
Skärper reglerna Genom att begränsa friheten att använda Feministas logotyp vill Marita Ulvskog hindra att namnet ”kapas”.

Tre män misshandlades och 24 aktivister greps när nätverket Feministas demonstrerade utanför en porrklubb i Stockholm. ”Ickevåldsaktionen” urartade med hjälp av basebollträn och stenkulor.

Feministas är socialdemokraternas feministiska nätverk. Man behöver inte vara medlem i socialdemokraterna för att vara med. Man behöver bara gå med i en mejlinglista.

Självklart kan då vem som helst göra vad som helst i nätverkets namn. Självklart blir det då problem när folk använder nätverket för att slåss med män på porrklubbar. Inte minst för socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog som grundade och leder nätverket.

En ogenomtänkt idé

Många feministor betraktar aktionen som ett försök att ”kapa” vårt namn, skriver Marita Ulvskog. Men hur kapar man ett nätverk som inte kräver något av sina medlemmar? Med ens kommer hela problemet med Feministas i blixtbelysning.

Ett nätverk som skapats av partitoppen men som bygger på fri gräsrotsaktivism slits sönder inifrån. Det finns ingen dialog och ingen samstämmighet i synen på Feministas, bara olika viljor som drar åt olika håll. Idén är ogenomtänkt.

Marita Ulvskog tar – med all rätt – kraftigt avstånd från våldet utanför porrklubben. Men på Feministas webbsida meddelar hon också att nya regler gäller. Feministas namn och logotyp får i fortsättningen inte användas hur som helst. Aktioner måste aviseras i god tid på Feministas hemsida – och måste godkännas av ”flertalet” av nätverkets grundare.

Inte längre fritt

Så har Feministas förändrats: även för de sympatisörer som aldrig skulle drömma om att spöa upp torskar. Det fria nätverket är inte längre fritt. Det börjar alltmer likna det partitoppsstyrda alibi som många har misstänkt.

Socialdemokraterna behövde svara på Gudrun Schymans feministiska initiativ – behövde visa landets feminister att man visst inte är någon gubbig dinosaurie – så Ulvskog bildade Feministas. Ett feministiskt nätverk som bildats av taktiska skäl, för att förhindra en socialdemokratisk valförlust, har så klart ingen verklig frihet. Feministas är inte självständigt men inte heller en etablerad del av socialdemokratin. Kvar blir – ja vadå?

Glöd underifrån ett måste

Socialdemokraterna behöver feministisk opinionsbildning. Regeringen måste veta att den jagas av kritiska feminister. Gubbigheten i partiet måste få sig en omgång (då menar vi inte handgripligen). Ulvskogs nätverkstanke är inte dum: det socialdemokratiska kvinnoförbundet behöver draghjälp.

Poängen är att engagemanget måste växa underifrån. Bara ett nätverk som är mer lojalt mot feminismen än mot partiledningen kommer att kunna göra verklig skillnad.

ÅP