ÅSIKT

Svårt att bli profet i eget land

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
HYLLAD & ANSATT Time skriver om Annika Billström som en smart politisk ledare som hittat nya vägar, samtidigt kritiseras hon av sina egna här hemma. Teckning: PAUL WALLANDER

Fem europeiska borgmästare, alla väns­terpolitiker, på Time Magazines förstasida. Runtomkring i Europa hittar smarta politiska ledare nya vägar för ett bra liv i städerna, är budskapet.

En av de fem är Stockholms Annika Billström. Hon ledde sitt parti till valseger 2002, påminner Time. Tidskriften fortsätter med att beskriva de ambitiösa planerna för nya bostäder och Billströms nära kontakter med medborgarna.

Majoritet för trängselavgifter

Numret kommer ut samma vecka som majoriteten i Stockholms stadshus presenterat ett strategiskt program för de kommande tre åren. Satsningen på förorterna ska fortsätta. Barnen, äldreomsorgen, miljön och psykiatrin är andra prioriterade områden.

Ekonomin ser ljus ut. Bantningen av centrala förvaltningar fortsätter till förmån för verksamheten i stadsdelarna. Det är en kulturrevolution, alldeles för lite uppmärksammad i medierna.

Dessutom visar en ny opinionsmätning att anhängarna av trängelskatten är fler än motståndarna. Trots den intensiva lobbykampanjen mot försöket. I augusti dyker 200 nya bussar upp på huvudstadens gator.

Framsteg i sakfrågorna

Framsteg i sakfrågorna. Internationellt beröm. Ett drygt år till nästa val.

Varje normalt parti skulle använda ett sådant läge till en politisk offensiv.

Inte socialdemokraterna i Stockholms stad. Fortfarande rasar striden om Annika Billströms ställning. Hon måste lämna något av sina uppdrag, kräver motståndarna. I första hand handlar det om kontrollen över den socialdemokratiska gruppen i kommunfullmäktige.

På måndag möts arbetarekommunens styrelse på nytt. Motståndarna till Billström hävdar att hon är omedgörlig. Hennes stödtrupper anser att finansborgarrådet redan visat kompromissvilja genom att be om ursäkt för sin offentliga kritik av andra borgarråd. Dags för den grupp som motarbetat henne att sluta upp bakom en känd och framgångsrik kvinnlig politiker, menar de.

Ordföranden Bosse Ringholm bär ett stort ansvar för att konflikten trappats upp och dragit ut på tiden. Bägge sidor kritiserar honom för att ha agerat alltför passivt.

Slut på krypskyttet

Nu gäller det att snabbt hitta en lösning som åter sätter sakfrågorna i centrum. Det är oklart om Ringholm vill och kan spela den rollen. Annars hamnar ansvaret ytterst på Göran Persson och den övriga partiledningen.

Annika Billström har gjort ett bra arbete som finansborgarråd. Socialdemokraterna borde använda framgångarna för en nystart inför valet nästa år.

Då måste det bli ett slut på krypskyttet mot den politiker som symboliserar partiet i huvudstaden.

ME