ÅSIKT

Kom ut i verkligheten, Pär Nuder

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: URBAN ANDERSSON
Finansminister Pär Nuder sticker ut hakan när han föreslår arbetskraftsinvandring.

Arbetskraftsinvandring, också från länder utanför EU. Det föreslog i går finansminister Pär Nuder. Fler arbetskraftsinvandrare skulle kunna ge integrationen en skjuts, tror finansministern.

Nuders utspel har beskrivits som överraskande. Kraven på en öppnare arbetsmarknad har framför allt kommit från näringslivet och borgerliga debattörer som sett en möjlighet att öka arbetskraftsutbudet.

Indirekt betyder det större press på lönerna.

Inget omöjligt förslag

Nu vill alltså en ledande socialdemokrat genomföra samma förslag, men med ett annat motiv.

Integrationen på arbetsmarknaden är ett av av det svenska samhällets största problem. Diskriminering och ovilja att värdera utländsk utbildning och erfarenhet gör att arbetskraft och kompetens förspills.

Det är inte omöjligt att Nuders förslag skulle kunna fungera, men knappast som samhället och arbetsmarknaden ser ut i dag.

Samma dag som finansministern gjorde sitt utspel utlöstes ännu en blockad mot ett lettiskt byggföretag. Precis som Laval i Vaxholm har Bygg-Lett i Örebro vägrat att träffa kollektivavtal med Byggnads. Enligt facket tjänar de anställda hälften så mycket som motsvarande svenska arbetare.

Köparens marknad

I Malmö försöker Hotell- och restaurangfacket reda ut förhållandena på Axels tivoli i Folkets park. Företaget har skrivit på ett kollektivavtal, men enligt uppgifter i pressen har rumänska tivoliarbetare fått så lite som 1?000 kronor i månaden.

I stort sett dagligen ser vi nya exempel på mer eller mindre förfinade metoder för att utnyttja den nya situationen. För dagen är arbetsmarknaden köparens marknad, och många arbetsgivare försöker dra nytta av situationen.

Mot det bakgrunden kan Pär Nuder knappast vänta sig några applåder för sitt förslag. Inte för att förslaget i sig är dåligt, det är det inte, utan för att erfarenheten talar för att de sociala konsekvenserna skulle kunna bli oacceptabla.

Om Nuder vill få stöd för förslaget att tillåta en större arbetskraftsinvandring är det framför allt tre saker han måste göra.

Ring upp Bäckström

Visa att de senaste årens tal om integration inte varit tom retorik. Om sysselsättningen bland utlandsfödda varit lika hög som bland svenskfödda skulle Sverige haft ytterligare över 100?000 i arbete. Det händer allt för lite på det område som Göran Persson en gång beskrivit som ett av mandatperiodens viktigaste.

Ring dessutom upp Urban Bäckström och uppmana honom att redan nu signalera att han som chef på Svenskt Näringsliv kommer att verka för ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Se också till att stärka de fackliga redskapen. Det gäller inte minst möjligheten att kontrollera vilka löner som faktiskt betalas ut. Ett förslag är på väg, men dröjer.

Då skulle Nuder kunna få uppslutning bakom sitt förslag.

IP