ÅSIKT

Skottet mot demokratin

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SCANPIX
måltavla: demokratin Skottet mot Ilmar Reepalus hus träffade mer än fönstret.

Gårdagens beskjutning av Ilmar Reepalus bostad är ännu ett exempel på ett brutalare politiskt klimat. Angreppet på kommunalrådet i Malmö måste tas på största allvar.

Skottet träffade mer än fönsterrutan i Reepalus hem. Några dagar tidigare hade nazistiska symboler klottrats på huset. Oavsett motiven till skottet så blir demokratin måltavlan.

Hot – en del av vardagen

Hot har blivit en del av den politiska vardagen. Flertalet riksdagspolitiker har mött trakasserier, hot eller våld. Kommun- och landstingspolitiker blir alltmer utsatta. Nio av tio förtroendevalda har redan övervägt att sluta.

Sverige har upplevt två mord på ledande politiker. Ändå brister fortfarande säkerheten kring statsråd och kommunpolitiker.

Ansvaret polisens

Ansvaret för ett bättre skydd ligger i första hand hos polisen. Ansvaret för samhällsklimatet är vi många som delar. Makthavare ska självfallet granskas hårt.

Någon gång kunde kanske ändå nedlåtande uttalanden om politiker som kollektiv ersättas av stöd till dem som likt Ilmar Reepalu vågar ta ansvar för demokratin.

ME