ÅSIKT

Ett högt spel

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyval i Tyskland, EU:s största medlemsland. Utspelet i går kan förändra det politiska landskapet i Europa.

Socialdemokraternas storförlust i delstaten Nordrhein-Westfalen gör det svårt att regera vidare i Berlin. Oppositionen är stark i det mäktiga förbundsrådet, där delstaterna väljer företrädarna. Nu försöker Gerhard Schröder återta initiativet genom att föreslå val redan i höst, ett år tidigare än planerat.

Dåliga opinionssiffror

Han spelar högt. Socialdemokratins opinionssiffror är dåliga, kritiken hård mot misslyckade reformer av arbetsmarknaden. Regeringen har gått i spagat, med sänkningar av bolagsskatten som det ena benet och hård kritik av ”rovdjurskapitalismen” som det andra.

Kanske kan akrobatiken lyckas. Gerhard Schröder vann valet 2002 trots dåliga odds. Då fällde kritiken av Irakkriget avgörandet mot en kristdemokrati som var splittrad i säkerhetspolitiken.

Nu vinner angreppen mot direktörsbonusar och aktiespekulanter stöd bland väljarna, även om det inte räckte i Nordrhein-Westfalen. Schröder har redan planerat fortsättningen. Den 13 juni ska han presentera ett program mot spekulationsekonomin.

Partiledningens vågspel i går handlar inte bara om att vinna förbundsvalet. Det är också ett sätt att hålla ihop ett parti som redan hotas av utbrytningar vänsterut.

I stället för inre strider och ett smärtsamt år av blockerade beslut i Berlin så kan socialdemokratins ledning nu mobilisera för en valrörelse där kärnväljarna känner igen sig.

ME