ÅSIKT

Fäll Åke Green

Avgörandet I morgon tar Högsta domstolen upp fallet med pingstpastor Åke Greens predikan.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pingstpastorn Åke Green bjöd in medierna till sin kyrka i Småland och predikade om homosexualitet. Han sa att ”sexuella abnormiteter” är en cancersvulst på samhällskroppen: ”Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren.”

Han gjorde liknelser mellan homosexualitet och pedofili och sa att legaliserade partnerskap mellan homosexuella kommer att ”skapa katastrofer helt enkelt. Utan dess like [...] Vi ser det genom aids som sprider sig.”

Skillnad på folk och folk

Byt ut homosexuella mot judar, svarta eller muslimer och det hade varit ett självklart fall av hets mot folkgrupp. Men nu är det homosexuella som avses. Liberala ledarsidor och andra så kallade frihetskämpar hävdar att Greens uttalanden ”bäst bekämpas i en offentlig debatt”. Snacka om att göra skillnad på folk och folk.

I morgon avgör Högsta domstolen fallet. Kommer den som tingsrätten att fälla Green? Eller som hovrätten att fria honom? Har homosexuella samma skydd mot hets som judar har?

Hetsen byggs upp under lång tid

Självklart måste Green fällas. Den nya lagen om hets mot folkgrupp, som trädde i kraft den 1 januari 2003, omfattar även hets riktas mot sexuell läggning. Lagen ändrades därför att hets mot homosexuella har blivit ett allt större samhällsproblem. Högerextrema grupper hetsar mot homosexuella på samma envetna och helvetiska sätt som de hetsar mot judar och svarta. Det märks i statistiken över hatbrott. Förföljelsen av flator och bögar har ökat markant.

Det går en rak linje från predikningar av Åke Greens typ till hatbrotten mot homosexuella. Hetsen byggs upp under lång tid, den skapar hat som föder hot och våld. Enda sättet att verkligen ta avstånd från trakasserierna är att fördöma hetsen.

Hetsen blir inte mindre allvarlig för att den sker i en kyrka. Vi lever i ett samhälle och har en uppsättning lagar. Präster ska inte kunna komma undan lagen genom att skylla sin hets på Bibeln. Högsta domstolen måste slå fast att rättsstaten gäller i hela staten.

Staten har bestämt sig

I dagarna har 600 homofientliga präster i Svenska Kyrkan skrivit under ”Prästdeklarationen”. De tar avstånd från kyrkomötets beslut att börja välsigna registrerade partnerskap. Samtidigt kämpar Susanne och Erik på Café Copacabana i Stockholm mot Stadsbyggnadskontoret för att få behålla plåtjalusier som ska skydda cafét från fler mordbränder. Gång på gång klottras Copacabana ner med hot mot homosexuella.

Kyrkan strider om på vilken sida den ska stå: bland flatorna och bögarna eller bland dem som hatar homosexuella. Staten har redan bestämt sig. Hets mot homosexuella är förbjudet. Åke Green måste självklart fällas.

ÅP