ÅSIKT

Inget har vi lärt

Foto: AP
Snart fryser de ihjäl I Pakistan sover många barn och vuxna fortfarande under bar himmel. Men den välbehövda hjälpen tar för lång tid, något som är både märkligt och tragiskt.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart faller snön över norra Pakistan och Kashmir. Snö betyder kyla och kyla betyder död i en region där tiotusentals människor fortfarande står utan hjälp efter jordbävningskatastrofen för drygt en månad sedan.

Omvärlden sviker

I går nådde hjälparbetare fram till avlägset belägna byar, och antalet dödsoffer steg till 87 000. Lika många rapporteras vara svårt skadade. Betydligt fler kan duka under av sjukdomar, näringsbrist och kyla.

För oss som sitter på tryggt avstånd från katastrofens centrum är det nästan omöjligt att ta in bilderna. Barn med apatisk blick. Föräldrar som sliter på lersörjiga vägar för att rädda sina familjer undan vintern. Trötta hjälparbetare som talar om bristen på mediciner, mat, det svaga engagemanget från omvärlden.

Det är lika märkligt som tragiskt att det internationella samfundet reagerat med sådan långsamhet. FN har bara fått in en fjärdedel av vad man bett om i akut katastrofbistånd. Sverige får dock beröm. Regeringen toppar biståndsorganisationen Oxfams lista över länder som förstått och reagerat. Kritiken mot länder som Frankrike, Belgien, Österrike och USA är desto hårdare. Frankrike gav inte en franc under de två första veckorna efter skalvet. Därefter har man gett drygt 20 procent av det belopp FN bett om.

Vem bryr sig?

Efter tsunamikatastrofen var alla eniga om att FN måste få mer resurser för akuta insatser. Att det inte duger med till intet förpliktigande löften om bistånd, utställda ett par veckor efter själva katastrofen. Jordbävningen i Pakistan och Kashmir visar med brutal tydlighet att det internationella samfundet inte tagit lärdom av tidigare misstag. När får FN de muskler organisationen behöver?

Eller är det så krasst och enkelt att den rika världen inte bryr sig när det inte finns några intressen att försvara? Ingen olja. Inga diamanter. Inga turister.

Bistånd istället för flygplan

Pakistans diktator Pervez Musharaf har sent omsider insett att hans land måste skjuta upp inköpet av nya F16 till flygvapnet. Pakistan hade planerat att köpa 80 plan från USA, ett led i en galopperande global upprustning. Men nu måste hjälpen till de nödställda komma i första rummet.

Det räcker tyvärr inte långt. Paki-stan behöver hjälp.

FN:s Jan Egeland bedömer att 350?000 personer behöver tak över huvudet, läget är särskilt akut i Kashmir där människor inom några dagar kommer att börja frysa ihjäl.

”Det är redan kallt och många barn sover ännu under bar himmel”. säger Tara Sinclair från engelska Rädda Barnen till tidningen The Guardian. ”Det finns massor av läkarteam på marken, men utan nödvändiga förnödenheter är det inte mycket de kan göra.”

JB