ÅSIKT

Terroristerna vinner mark

Foto: AP/APTN
I går slog terrorister till mot tre hotell i centrala Amman, Jordanien. Utrymmet för en demokratisk utveckling i Mellanöstern tycks mindre än tidigare. Terroristernas världsbild vinner mark.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Amman skrivs nu ännu ett kapitel i den moderna terrorismens historia. Tre bomber på femstjärniga hotell mitt i den jordanska huvudstadens centrum. Minst 56 döda, många av dem gäster på en bröllopsfest. Både bruden och brudgummen miste delar av sina familjer.

Efter attentaten i New York, Bali, Madrid och London och efter de otaliga bombdåden i Bagdad och andra irakiska städer kommer bomberna i Amman inte som någon överraskning. Jordanien tillhör västvärldens viktigaste allierade i området och den jordanska säkerhetstjänsten har tidigare avslöjat flera attentatsplaner från radikala islamistiska grupper.

Sannolikt var terroristernas mål västerländska affärsmän, israeliska turister och allierade soldater på permission från Irak. Ändå är de flesta av de dödade jordanier.

Tillkortakommanden

Precis som i Irak är det först och främst vanliga människor som drabbas.

Det jordanska samhället visar upp rader av tillkortakommanden. Amnesty international talar i sin senaste rapport om dödsstraff, politiska fängslanden och tortyr i fängelserna. Kvinnors ställning är svag och det förekommer hedersmord. De palestinska flyktingar som i dag utgör majoriteten av befolkningen har begränsat inflytande och det politiska systemet garanterar kung Abdullah den avgörande makten.

Opposition tillåts

Ändå står Jordanien ut i en region som annars präglas av djupa politiska, ekonomiska och sociala problem. Landet har spelat en avgörande roll för att den tvåstatslösning som alla ser som nyckeln till fred i Mellanöstern alls kunnat sättas på dagordningen. Motsättningarna mellan den ursprungliga befolkningen och de palestinska flyktingarna är trots allt mindre än i en del av grannländerna.

Förbudet mot politiska partier hävdes redan i slutet av 1980-talet och det finns en politisk opposition, om än svag och begränsad. Landet finns i mitten av Transparency Internationals ranking över olika länders korruption. Det är en smula sämre än till exempel Israel, men skyhögt bättre än Egypten eller Saudiarabien.

Jordanien visar att det inte behöver finnas en absolut motsättning mellan ett muslimskt samhälle och den globala, av väst dominerade, utvecklingen.

Instabiliteten ökar

Det är en utmanande tanke. Naturligtvis för militanta och fundamentalistiska islamister som i detta ser ett hot mot den egna dagordningen. Men också för de västliga ideo­loger och kristna fundamentalister som redan från början velat tolka konflikten i Mellanöstern som en ”civilisationernas kamp”.

Tvärt emot de löften som gavs inför den amerikanska invasionen i Irak tycks utrymmet för en demokratisk utveckling i Mellanöstern mindre än tidigare. Istället är regionen mer instabil och våldsam, och USA:s allierade betalar ett högt pris.

Det är terroristernas världsbild som vinner mark.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM