ÅSIKT

Tysk lektion på Harpsund

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PRESSENS BILD
hejdå Gerhard Schröder lämnar tronen i den tyska politiken. Trots att hans historiska valseger 1998 slutar han som en förlorare.

I kväll skålar Gerhard Schröder med Göran Persson på Harpsund. Den avgående tyske kanslern är på avskedsvisit. Om en vecka tar

Angela Merkel över.

Göran Perssons gäst kommer direkt från socialdemokraternas partidag i Karlsruhe, där han fick långa applåder för sina sju år som partiledare. Valsegern 1998 var historisk, den röd-gröna koalitionen likaså. ”Tv-kanslern” vände underläget 2002 till en sensationell valseger, inte minst genom sin hårda kritik av USA:s krig mot Irak.

Slutar som en förlorare

Ändå slutar Gerhard Schröder som en förlorare. Högtidstalen kan inte dölja att Tyskland nu har en kristdemokratisk kansler.

Schröders beslut om nyval fick hård kritik inom partiorganisationen.

Reformpaketet Agenda 2010 hade redan väckt starka protester och öppnat för det nya väns­terpartiet, under Oskar Lafontaines ledning. Schröder hyllas nu av affärspressen för att ha försämrat a-kassa och socialbidrag, men ännu har inte de utlovade jobben visat sig i någon större mängd. Snarare kan den kommande momshöjningen minska efterfrågan och förvärra läget.

Svagare band till facket

Banden mellan socialdemokratin och fackföreningarna har försvagats under Schröders tid. Det blir ännu svårare nu, när koalitionen enats om urgröpningar av anställningsskyddet. I Sverige var klimatet mellan fack och parti kärvt under Göran Perssons budgetsanering, men aldrig så djupfryst som i Tyskland.

Den socialdemokratiska partidagen i Karlsruhe stödde koalitionsuppgörelsen. Tyskland får äntligen en regering med ett tydligt mandat.

Under ytan jäser ändå missnöjet över kompromisserna. Risken är att koalitionen inte håller så länge och att samregerandet öppnar för starkare ytterlighetspartier.

USA-kritik lönar sig

Mellan rätterna på Harpsund finns en och annan lärdom att dra.

En av dem är att lyssna mer på fackföreningarna än på marknadsliberala ekonomer. En annan att inte glömma de svagaste i samhället när den ekonomiska politiken formuleras. I Tyskland är det äldre arbetslösa i östra Tyskland, i Sverige kanske alla de som aldrig kommit in på arbetsmarknaden på grund av utländskt klingande efternamn. En tredje slutsats kunde vara att det lönar sig med en självständig utrikespolitik som vågar kritisera USA.

Tydlig tysk vänster

För tysk socialdemokrati borde en lärdom från Sverige vara att det går att samarbeta med ett reformerat vänsterparti. Valet visade att det finns en tydlig väns­termajoritet i Tyskland. Om socialdemokratin sväljer förtreten och vänsterpartiet visar att det kan ta svåra beslut kan en ny slags regering vänta när den stora koalitionen faller. Efter valet diskuterades ”en svensk lösning”, en socialdemokratisk regering med stöd av vänsterpartiet och de gröna. Oavsett formen skulle en tysk vänsterregering ha stor betydelse för den politiska balansen i EU.

ME