ÅSIKT

USA för ett kemiskt krig

Foto: AP Photo/RaiNews24
ATTACK I IRAK Bilder av det amerikanska fosforanfallet i Falluja för ett år sedan visat på italiensk tv den 8 november. Påpassligt nog under President Talabanis besök i Rom.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Iraks president Jalal Talabani besökte nyligen Italien. Han ville övertyga Berlusconi-regeringen att de italienska trupperna skulle stanna i krigszonen.

Just som statsbesöket inletts visade tv-kanalen Rai påpassligt nog en dokumentär ”Den dolda massakern” om den amerikanska krigföringen i Irak. Filmen rullade fram bilder från attacken mot Falluja, där över 1?000 irakiska revoltörer dödades och 300?000 civila drevs på flykt.

Kraftfull psykologisk effekt

Ett av de vapen USA:s armé använde i det brutala slaget var vit fosfor. Krigets egenartade lagar tillåter vapnet som verktyg för att lysa upp slagfält. USA gick längre än så. Den vita fosforn brände sönder både motståndsmän och civila, slet köttstycken ur deras kroppar. Fosforn, som är ytterst svår att avlägsna, leder ofta till svåra skador av ögonen.

USA-administrationen avfärdade snabbt och rutinmässigt anklagelserna. Fosforvapnet hade bara använts som belysningshjälp. Ursäkterna avfärdas av amerikanska officerare i Irak. I tidskriften Field Artillery berömmer de fosforvapnets effektivitet i striderna i Falluja. Den psykologiska effekten av vapnen var särskilt kraftfull.

Liknande rapporter lämnas från amerikanska journalister, ”inbäddade” i de trupper som belägrade Falluja.

Napalm, som en gång brände sönder vietnamesiska barn, ingår också i den amerikanska krigföringen. En officer från Marine air group 11 medger att napalm fälldes över broarna runt Bagdad. Pentagon erkänner att 77 eldbomber fällts över Irak.

Den sortens kemiska vapen USA använt är förbjudna enligt internationella konventioner om vapenanvändande. USA har dock inte skrivit under avtalet.

FN:s miljöprogram Unep visar att bombattackerna mot irakiska fabriker lämnat kvar tonvis med cyanid – extremt dödligt. Flera tusen industriområden är förgiftade. FN-organet beskriver hur jordbruksmark och grundvatten förorenats, också av radio­aktivitet.

Kriget mot diktatorn Saddam Hussein motiverades med att omvärlden ville eliminera riskerna för ett krig med massförstörelsevapen, till exempel kemiska stridsmedel. En gång det bestialiska medlet i Saddams massmord på kurder.

Britterna kan hämtas hem

Irak hade inga massförstörelsevapen. Nu är det den stora krigsmaskinen USA som sprider gift och förödelse och som använder de mest inhumana vapen mot motståndare och civila. I Abu Graib-fängelset har ockupationsmakten torterat irakier.

Krigsmotståndet växer i USA. Presidentens popularitet är lägre än på länge. Den nära allierade Tony Blair antyder att brittiska trupper kan hämtas hem nästa år. I Italien tvekar Berlusconi medan den allt starkare vänsteroppositionen lovar: Inga italienska trupper i Irak.

Den irakiske presidenten Talabani hann kanske rentav se demonstrationerna utanför USA:s ambassad i Rom.

OS