ÅSIKT

Ge besked om CIA-flygen nu

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

17 NOVember 2005. I USA:s krig mot terrorismen ingår flygningar med terrormisstänkta personer till platser där de kan förhöras utan hänsyn till folkrätt eller nationella lagar. Ofta förekommer tortyr.

Det uppmärksammade svenska fallet med de två egyptier som hämtades av amerikansk säkerhetstjänst på Bromma ingår i denna ”outsourcing” av tortyr och fångförhör.

Fler avslöjanden

TT kunde i måndags avslöja att fler CIA-plan har besökt svenska flygplatser. Åtminstone två plan som har använts av den amerikanska säkerhetstjänsten skulle ha landat i Sverige. Ett på Sturup utanför Malmö och det andra både på Arlanda och Örebro flygplats. Det sistnämnda planet påstås ha landat minst sju gånger i Guantánamo där USA håller sitt avskyvärda terroristfångläger.

Runtom i Europa diskuteras huruvida det förekommer amerikanska fångtransporter och om det finns hemliga CIA-fängelser. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har publicerat en lista över 24 hemliga fånganläggningar. Två av dessa påstås finnas i Polen och Rumänien.

210 engelska flygningar

Enligt en artikel i The Guardian lär det har skett 210 CIA-flygningar till engelskt territorium sedan 11 septemberhändelserna.

I Spanien har rapporterna om att USA i hemlighet skulle ha använt Mallorca för mellanlandningar av fångtransporterna blivit en het politisk fråga. Inrikesministern har givit i uppdrag till en undersökningsdomare att utreda saken.

Danska regeringen uttalade tidigare i höstas att den typen av CIA-flyg inte skulle tillåtas komma in i danskt luftrum.

Det politiska trycket på regeringen har ökat även i Sverige. I tisdags krävde riksdagsledamöter från höger till vänster att alla papper läggs på bordet.

Lars Danielsson, statssekreterare i statsrådsberedningen, har meddelat att regeringen nu kräver ”fullständig information” av luftfartsmyndigheterna. Göran Persson bekräftade i går kväll att flygplanen landat i Sverige.

Regeringen får inte göra som i egypten-affären, försöka ducka och blanda bort korten. Nu krävs största möjliga öppenhet.

Säpo tiger som vanligt. Med tanke på hur nära samarbetet mellan svensk och amerikansk säkerhetstjänst var vid avvisningen av Egyptierna finns misstanken att samarbetet har fortsatt.

Stora journalistpriset

”Svenskt luftrum ska inte kunna hållas öppet för Abu Ghraib-kommandot. Sverige får inte vara en del av Guantánamosystemet”, säger miljöpartiets Gustav Fridolin till TT.

Kalla faktas grävande journalister, som avslöjade ”Egypten-skandalen” i Sverige, fick rättmätigt Stora journalistpriset i tisdags.

Amerikanska fångplan har landat förr i Sverige. Nu måste de nya oroväckande uppgifterna grundligt utredas. Alla korten på bordet, tack!

HK