ÅSIKT

Gör om, gör rätt

Protesterar hovrätten mot sexualbrottslagen?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

18 NOVEMBER 2005. När detta skrivs har 319?000 personer gett följande löfte på aftonbladet.se: ”Jag lovar att aldrig utöva, acceptera eller blunda för mäns våld mot kvinnor.”

I dag skulle det inte förvåna oss om samtliga 319?000 också kräver att domarna i Svea hovrätt ska skickas på genuskurs.

En 14-årig flicka våldtas av en 25-årig man. Hon har flera gånger sagt nej till sex och är svårt berusad när gärningsmannen ger sig på henne. Svea hovrätt sänker skadeståndet från 75?000 kr till 50 000 kronor. Enligt hovrätten är det inte lika kränkande för ett barn att bli våldtaget som för en vuxen.

Tilliten rubbas

Var har medkänslan tagit vägen? Förmågan att sätta sig in i en annan människas situation? Barn som utsätts för sexuella övergrepp kan traumatiseras för många år efteråt. Den grundläggande tilliten till vuxenvärlden rubbas, liksom upplevelsen av den egna kroppen och ens rätt att säga nej.

Därför är sexuella övergrepp på barn alltid våldtäkt, oavsett om det har förekommit våld eller hot eller ej. Den vuxna tvingar sig på barnet i kraft av sin vuxenhet. I relationen mellan vuxna och barn är det alltid de vuxna som bestämmer, just i egenskap av vuxna.

Protest mot skärpt lag?

Kanske håller hovrätten inte med? Kanske vill hovrätten med det sänkta skadeståndet protestera mot den skärpta sexualbrottslagen, som alltid kallar det för våldtäkt när vuxna förgriper sig sexuellt på barn? Rättsväsendet måste respektera lagstiftarens vilja. Domstolar ska inte obstruera mot lagar.

Svea hovrätts beslut kommer tyvärr inte som en blixt från klar himmel. Så sent som i juli beslutade Göta hovrätt att sänka ett skadestånd till en 14-årig flicka som blev drogad av amfetamin och våldtagen flera gånger – efter att ha sett sin mamma dränkas i badkaret.

Öka kunskapen

Rättsväsendet har uppenbara problem med sin syn på sexualbrott. Eller vad sägs om den gången då två av tre män friades från gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka – eftersom bara den första mannen som hade sex med henne använde våld.

Sådana våldtäktsdomar stämmer inte överens med det allmänna rättsmedvetandet. Bättre kunskaper om sexualbrott inom hela rättsväsendet är en akut nödvändighet. Alla, från polisen som möter offret till domaren som möter gärningsmannen, ska ta sexualbrott på allvar. Det kräver både engagemang och kompetens.

Högsta domstolen måste ta upp fallet med den 14-åriga flickan. Svea hovrätts flathet inför barn som våldtas är inte okej. Gör om, gör rätt.

ÅP