ÅSIKT

En usel vecka för junilistan

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
under press Nils Lundgrens parti junilistan har haft en tung vecka. Avhopp har skakat partiet och SCB förklarar framgången i EU-valet bland annat med att väljarna missuppfattat partiet.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har varit en usel vecka för Nils Lundgren och hans junilistan. Siffror från SCB visar att de väljare som gav partiet ett dundrande genombrott i valet till EU-parlamentet faktiskt missuppfattade kärnan i programmet.

Junilistans väljare ville se ett svenskt utträde ur unionen medan partiet talade om ett fortsatt samarbete, främst om frihandeln. En europeisk marknad men ingen europeisk demokrati.

Naturligtvis avvisade Lundgren undersökningen. Det är ju inte så roligt att medge att ens mandat beror på ett missförstånd.

Avhopp skakar partiet

Problemen för junilistans ledning har inte stannat vid SCB:s siffror. Tom Heyman meddelade i torsdags att han lämnar partiet. Den förre moderate riksdagsledamoten, som stod på sjätte plats på junilistan vid valet till EU-parlamentet, anser att partiet är alltför toppstyrt. En enmansshow, enligt Heyman.

Tom Heyman är inte ensam om att ha tröttnat. Den respekterade vänster-

ekonomen Stefan de Vylder, Lundgrens kanske mest överraskande allierade i EU-parlamentsvalet, har enligt Svenska Dagbladet också lämnat partiet.

Avhoppen pekar på två självmotsägelser i junilistans uppbyggnad. Bristen på formell partistruktur har framställts som ett friskt alternativ till andra partiers stelnade arbetsformer. Samtidigt ger det i praktiken partiordföranden, och i viss mån de valda politikerna, utrymme att själva tolka sitt mandat utan tyngande ansvar mot partimedlemmar eller väljare.

Partiet vägrar dessutom, som flera andra nya partier, att acceptera den klassiska politiska skalan. Budskapet har varit att Lundgrens parti står över höger och vänster.

Det låter sig sägas så länge organisationen själv kan bestämma sin politiska dagordning. I det parlamentariska arbetet tvingas dock alla partier ta ställning till de centrala politiska frågorna om fördelning av resurser, makt och ansvar. Just de frågor som formar höger-vänsterskalan.

Bred granskning av partiet

Det gäller i EU-parlamentet och det kommer definitivt att gälla i den svenska riksdagen.

I jämförelse med till exempel feministiskt initiativ har Nils Lundgrens parti behandlats med silkesvantar av medierna. Politiska inkonsekvenser har fått passera, liksom interna motsättningar.

Förhoppningsvis kommer partiet nu att granskas av journalister och de andra politiska partierna.

Väljarna tycks redan ha inlett sin granskning. Som ytterligare sten på Nils Lundgrens börda pekar de senaste opinionsundersökningarna på att partiet redan förlorat stöd.

IP