ÅSIKT

Nu är hetsen fri

LEDARE

Högsta domstolen friar Åke Green.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En fällande dom sannolikt skulle inte hålla i Europadomstolen, tror HD. För Åke Green har inte gjort något "hate speech" mot homosexuella.

Jaså? Åke Green hävdade att homosexualitet är en cancersvulst på samhällskroppen. Vad gör man med cancersvulster? Man antingen skär bort dem, eller strålar bort dem.

Mycket mer tydligt kan Åke Greens hat mot homosexuella inte bli.

Hatbrotten mot homosexuella ökar, visar statistik från Säpo som presenterades idag. Mellan hatpropaganda och hatbrott finns ett tydligt samband. De som trakasserar flator och bögar hämtar näring ur fördomarna som sprids. Därför är den svenska yttrandefriheten begränsad.

Fritt fram

Hetslagen innebär att man inte får säga vad som helst om vem som helst. Man få exempelvis inte säga att homosexuella är en cancersvulst.

Enligt svensk lag skulle Åke Green kunna fällas, konstaterar HD. Och väljer att döma utifrån hur man tror att Europadomstolen skulle döma. Vad blir signalen? Att nu är det fritt fram. Trots hetslagen är hetsen fri.

Samhället har valt fel sida

Om man får säga att homosexuella är en cancersvulst, vad får man då inte säga? Åke Greens yttrandefrihet står mot homosexuellas personliga frihet. Samhället har idag valt helt fel sida att stå på.

Åke Greens frihet att vräka ur sig hat mot homosexuella har värderats högre än homosexuellas frihet från hot, våld och trakasserier. Det är allt en konstig tolkning av människorätten och människovärdet. ÅP

ÅP