ÅSIKT

Homofobin lever mitt ibland oss

Foto: KAI REHN/DANIEL PEDERSEN
En cancersvulst – så beskrev pastor Åke Green homosexualiteten i sin predikan. Om man får säga så, vad får man inte säga då?
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I ett slag blev hetslagen kraftigt försvagad. Åtminstone den del som skyddar homosexuella. Högsta domstolen konstaterar att svensk lag skulle kunna fälla Åke Green. Men HD tror att Europadomstolen skulle fria, så då gör HD också det. Åke Green har inte gjort något ”hate speech” mot homosexuella, hävdar landets högsta domare.

Jaså? Åke Green predikade om homosexualitet och sa att sexuella abnormiteter är en cancersvulst på samhällskroppen. Vad gör man med cancersvulster? Man antingen skär bort dem eller strålar bort dem. Mycket mer tydligt kan Åke Greens avsky mot homosexuella inte bli.

Meningslös lag

Många flator och bögar känner hopplöshet. RFSL säger att lagen om hets mot folkgrupp borde avskaffas. Det är ingen idé med en lag som invaggar människor i falsk trygghet.

Vi förstår de homosexuellas förtvivlan. Samtidigt som den friande domen kablades ut presenterade Säpo statistik över hatbrotten. Trakasserierna mot homosexuella ökar mer än trakasserierna mot andra utsatta grupper. Ändå tycks gränserna för vad man får säga om homosexuella vidare än andra.

Om Åke Green hade resonerat om judar eller svarta som en cancersvulst på samhällskroppen hade få behandlat honom som det fria ordets stolta riddare. Då hade han utan tvekan blivit fälld. Åtminstone i den offentliga debatten. Homosexuella får man fortfarande hata i större utsträckning än andra människor. Homofobin lever mitt ibland oss.

Kan säga vad som helst

Detta är ingen abstrakt diskussion. Detta är på bokstavligt blodigt allvar. Det går en rak linje mellan hetsen mot homosexuella och brotten mot homosexuella. De som trakasserar flator och bögar hämtar näring ur hatpropagandan som sprids.

Det råder förvirring i debatten om Åke Green. ”Klart man måste få säga vad man tycker! Vi har ju yttrandefrihet i det här landet!” säger folk. Självklart har vi yttrandefrihet. Men den är begränsad av lagen om hets mot folkgrupp, för att skydda särskilt utsatta människor.

Det skyddet är nu rejält urholkat. Om man får säga att homosexualitet är en cancersvulst, vad får man då inte säga?

Samhället valde fel sida

Högsta domstolens beslut är definitiva. De kan inte överklagas. Därför är det problematiskt att HD bygger sin dom på hur man tror att Europadomstolen skulle döma. HD har skyldighet att ta hänsyn till Europakonventionen, visst, men här hänvisar man till Europadomstolens praxis. Den praxisen är oklar. Resultatet blir en märklig dom som säger att Åke Green ”överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion” men som ändå friar honom från hets.

Åke Greens yttrandefrihet står mot homosexuellas personliga frihet. Samhället har valt helt fel sida att stå på. Åke Greens frihet att vräka ur sig fördomar mot homosexuella värderas högre än homosexuellas frihet från hot, våld och trakasserier. Det är en obehaglig tolkning av människorätten och människovärdet.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM