ÅSIKT

Lär av Finland

Foto: SCANPIX
tarja tog hem segern Tarja Halonen sitter sex år till som president. Kampen mot samlingspartiets Sauli Niinistö blev hård, men det finska folkets förtroende för Halonen blev avgörande.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Valkampen blev hårdare än väntat, men till sist kunde Tarja Halonen göra segergesten. Den finska socialdemokraten sitter kvar som president. Hon kommer att prägla viktiga delar av politiken sex år framöver.

Segern byggde på ett förtroende för personen Tarja Halonen, en av Nordens mest erfarna politiker. Motkandidaten, samlingspartiets Sauli Niini­stö, gjorde en stark uppryckning från valets första omgång. Det räckte inte trots stöd från centerpartiets ledning.

Resultatet är en politisk markering från de finska väljarna, som föredrog Halonens säkerhetspolitik och betoning av gemensamt socialt ansvar framför Niinistös Natovänlighet och marknadsliberalism.

Ett tydligt nej till Nato

Om högerkandidaten vunnit hade frågan om Natomedlemskap blivit hetare. Sauli Niinistö har glidit fram och tillbaka i säkerhetspolitiken under kampanjen, men det är ingen tvekan om att han är mer positiv till Nato än sin motståndare. Vid en vinst för Niinistö kunde en finsk folkomröstning om medlemskap ha satt fart på debatten även i Sverige. Kanske var det scenariot en förklaring till att Fredrik Reinfeldt tydligt kopplade samman Finlands och Sveriges vägar vid sitt besök under presidentkampanjen.

Nu har Finland sagt nej till Nato för god tid framöver. Det är svårt att tro att en regering skulle försöka ta landet in i alliansen, mot presidentens vilja.

I vårt grannland förs en intensiv säkerhetspolitisk debatt som Sverige saknar. Det gäller mer än Natofrågan. Presidenten är överbefälhavare för de militära styrkorna. Finska soldaters deltagande i strid var en central valfråga.

Tarja Halonen tog som utrikesminister viktiga initiativ till EU:s krishantering tillsammans med sin svenska kollega Lena Hjelm-Wallén. Den omvalda presidenten står för en ansvarsfull inställning till internationella fredsuppdrag. Det spelar stor roll, även om Finland har en konstitutionell debatt om vem som ska bestämma över deltagandet i EU:s militära insatser. Med Sauli Niinistö hade det kunnat bli betydligt mer äventyrlighet och stöd till USA:s angreppskrig.

Sverige borde se möjligheterna

Sverige och Finland deltar från 2008 gemensamt i en av EU:s snabbinsatsstyrkor, men i vårt land är det tystare om principerna för att gå ut i krig. Vi borde lära av Finlands öppna debatt.

Valresultatet gör det möjligt att föra Sveriges och Finlands utrikespolitik ännu närmare varandra. Tarja Halonen har lett en internationell kommission om global rättvisa och tar tydligt ställning för minoriteters rättigheter. Svenska politiker borde svälja de sista resterna av storebrorsmentalitet och se möjligheterna i ett lyhört samarbete med vårt grannland.

ME