ÅSIKT

Våra grannar behöver stöd

Foto: MATTIAS CARLSSON
I Ukraina lyckades folket störta den korrupta regimen med hjälp av väldiga demonstrationer. Samma sak kan hända i Vitryssland, Europas mest hårdföra diktatur.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De vet att polisen arresterar dem, slår och förnedrar. Jobbet försvinner, familjen råkar illa ut. Ändå står de där, på torgen i Minsk och i andra vitryska städer. I protest mot Europas mest hårdföra diktatur.

Söndagens presidentval är sedan länge avgjort. Alexander Lukasjenko utövar en hård kontroll över medierna. Oppositionen har ingen rimlig chans.

Levnadsstandarden stiger

Ändå finns det hopp i det envetna och modiga motståndet. Vitryssarna vet hur demonstrationerna i Ukraina störtade den korrupta ledningen där. Det är heller ingen slump att en av de förbjudna tidningarna bar namnet ”Solidarnost”. Massrörelsen i Polen år 1980 är fortfarande en inspiration.

Nu stiger levnadsstandarden i Polen och Litauen. Vitryssarna kan se vad en demokratisering och ett närmande till EU kan innebära.

Hoppet bärs också av de många människor som engagerar sig i Sverige och andra länder. Socialdemokraterna, folkpartiet och andra partier samarbetar med oppositionen i Vitryssland. Folkrörelser arbetar mot drogmissbruk, sexslavhandel och hiv/aids, kooperationen utbildar. Sverige finansierar ett exiluniversitet i Litauen.

Det finns mer att göra. Fackföre-ningar, idrottsrörelse, kyrkor och kommuner kan engagera sig för att bygga ut kontakterna. Det betyder inte att man legitimerar en diktatur utan att fler kan få alternativa bilder av världen än den som Lukasjenkos medier ger.

Stora EU-länder alltför tysta

Sverige borde äntligen öppna en ambassad i Minsk. Samtidigt måste det politiska trycket skärpas. Alexander Lukasjenko är redan isolerad av EU-länderna men nyckeln till utvecklingen finns i Kreml.

EU:s toppmöte nästa vecka ska diskutera beroendet av rysk gas. Kommissionen vill ha ett avtal med Ryssland om den långsiktiga energiförsörjningen.

De stora EU-länderna är redan alltför tysta om de demokratiska bristerna under Putins styre. Förhandlingar om ett energiavtal kommer inte att göra dem piggare på kritik.

Ändå är beroendet ömsesidigt. Ryssland, liksom Vitryssland, behöver sin export till EU.

Idéernas frihet ett villkor

Chefen för vitryska KGB förklarade i torsdags att de som protesterar på gatorna kommer att betraktas som terrorister. Omvärlden har hotat med skärpta sanktioner om valet inte går rätt till. Skulle Lukasjenko ta till våld i stor skala kommer tonläget att höjas ytterligare.

Det avgörande blir om kritiken också riktas mot Putin, som stödjer diktatorn i Minsk och inför lagar på hemmaplan som begränsar demokratin. Idéernas frihet måste vara ett villkor för tillträde till EU:s marknad.

ME