ÅSIKT

Dags för en paus, Anna

Foto: LARS ROSENGREN
åtalad I går åtalades SSU:s ordförande Anna Sjödin på fyra punkter efter krogslagsmålet i vintras.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SSU:s ordförande Anna Sjödin hamnade i vilt krogslagsmål i vintras. I går blev hon åtalad, misstänkt för fyra brott: våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förolämpning.

Enligt åklagaren började bråket med att Anna Sjödin och hennes väninna vägrades köpa fler drinkar. Personalen tyckte de var alldeles för berusade. Ordningsvakten Babak Jamei försökte avlägsna Sjödin och hennes sällskap från krogen. Då blev det bråk.

Sjödin misstänks ha tagit stryptag på Jamei och slagit honom i huvudet. Hon påstås ha kallat honom svartskalle. Hon ska också ha tagit med sig vaktens ordningsbricka.

Slutade i fyllecell

Den tumultartade krogkvällen slutade för Anna Sjödin i polisens fyllecell.

Sjödin har hela tiden nekat till anklagelserna och i stället hävdat att det var hon som blev utsatt för övervåld och kränkande behandling av vakten. Bilderna visade onekligen en blåslagen kvinna.

Få får rätt

Hon anmälde flera personer för misshandel. Åklagaren beslutade dock att avskriva samtliga anmälningar. Det fanns inte tillräckligt med bevis som kunde styrka Sjödins anmälningar. Kvar fanns endast misstankarna mot henne själv och hennes väninna.

Att unga människor, framförallt kvinnor och invandrare, utsätts för våld från krogvakters sida är vida omvittnat. Få privatpersoner lyckas få rätt gentemot vakter och poliser som håller hårt på kollegialiteten. Samma dag som åklagaren beslutar åtala Sjödin går kändisvakten Fadde ut i Aftonbladet och berättar om hur ofta han ljugit i rätten och att oskyldiga dömts.

Med detta sagt går det ändå inte att komma ifrån att Anna Sjödins krogslagsmål är synnerligen olämpligt. Som förtroendevald ordförande för det socialdemokratiska ungdomsförbundet har hon både ett politiskt och moraliskt ansvar att vara en förebild.

Om det visar sig att det stämmer att Sjödin fällt rasistiska omdömen och misshandlat krogpersonal kan hon inte sitta kvar som SSU-ordförande.

Ord står mot ord

Ord står mot ord och självklart ska ingen dömas på förhand. Statsminister Göran Persson har uttalat sitt fulla förtroende för Sjödin. ”Åtal är en sak och rättegång något annat”, sade Persson igår.

Från SSU hörs: ”Händelsen tidigare i januari förändrar inte på något sätt vårt arbete och vårt mål”.

Det borde det göra. Ungdomsförbundet har varit indraget i alldeles för många skandaler på senare tid. Det är dessutom ännu svårt sargat av intern splittring.

Det är hög tid att bryta den negativa bilden av ungdomsförbundet. SSU behöver en ledning som ägnar sig åt den politiska kampen och valrörelsen, inte en som måste bevista rättegångar.

Anna Sjödin bör ta en paus från politiken så länge som rättsprocessen pågår.

HK