ÅSIKT

Har mördarna blivit friskare?

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ibland får man en känsla av att allt konstant blir sämre. Jag skrev en krönika i fackförbundstidningen Dagens arbete att det faktiskt inte är så. Bland annat nämnde jag att den totala brottsligheten inte ökar, tvärt om minskar vissa typer av brott.

Jag blev fullständigt nedgjord av läsarna för att jag utmanade deras bild av verkligheten. I debatten som följde på min krönika var jag en mentalt inavlad, karriärkåt, svenneföraktande och förljugen tjej som är isolerad från verkligheten.

Kritiken jag fick är nog en bråkdel av den som kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki får utstå. Grundat på sin forskning ifrågasätter han den falska bild av brottsligheten som medierna förmedlar och politiker utnyttjar.

Om detta handlar också boken ”Släpp fångarna loss. Ett reportage om brott, straff och trygghet” (Atlas). Författaren Mattias Hagberg skriver om en debatt som är på väg att spåra ur.

I det uppskruvade tonläget ligger straffet och hämnden i fokus. Tidigare var det brottslingen och de sociala orsakerna till kriminaliteten.

1993 dömdes 48 personer till livstids fängelse, 2005 var de 140 stycken. 1975 fick 70 procent av dem som dömdes för mord eller dråp rättspsykiatrisk vård. 2004 bara 20 procent. Har Sveriges mördare blivit friskare? undrar jag.

Trygghet handlar nu oftare om trygghet mot brott än om trygghet på arbetet eller vid sjukdom. ”I dag handlar det aldrig om trygghet mot de mäktiga och starka i samhället, utan alltid om trygghet mot de svaga: ungdomar, missbrukare, hemlösa, tiggare och invandrare”, som Mattias Hagberg så träffande skriver.

Moderaternas politik går ut på att det ska finnas poliser i vartenda gathörn. Därför ligger det i deras syfte att ge sken av att brottsligheten ökar. De vill ”ta krafttag”, trots att hårdare fängelsestraff har visat sig fungera illa för att avskräcka från brott.

Moderaterna har alltså ett stort ansvar för det uppskruvade tonläget. Även om socialdemokrater på senare tid drar sitt strå till stacken.

Moderaterna öppnar till och med för privata fängelser. Deras representant i polisstyrelsen i Stockholms län, Kristina Axén Olin, tycker att ”det är värt att prova med privata alternativ”. Snacka om att spela högt om människoliv. Hon tycker att det är oproblematiskt att någon tjänar pengar på kriminalvården.

Det säger en hel del om moderaterna och deras syn på samhället: missar att se helheten och stirrar sig blinda på enskildas ”rätt” att tjäna pengar på vad det än må vara.

För mig är det enkelt: de som tjänar pengar på att det är så många intagna som möjligt kommer förstås att lobba för strängare straff. Och klimatet hårdnar.

I den rättspolitiska debatten får brottslighetens sociala orsaker aldrig förpassas till en bisats i uppräkningen av åtgärderna som ska klämma åt brottslingar. Socialdemokraterna glider allt mer i formuleringarna.

Mattias Hagberg har fel om att debatten är på väg att spåra ur. Det har den redan gjort.

Nisha Besara

ARTIKELN HANDLAR OM