ÅSIKT

Ta jobbet på allvar, Littorin!

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: URBAN ANDERSSON
Regeringen har, med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins egna ord, ”stökat till det”.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förklarade häromdagen för tv-tittarna att det kommer att ta tid innan regeringen fullföljer planerna på en obligatorisk a-kassa.

”Det är bättre att vi får en ordentlig utredning så att vi inte stökar till det”, sa ministern.

Egentligen uttryckte han bara grunden för all ansvarsfull politisk maktutövning. Sociala system som griper in i människors vardagsliv ska inte förändras utan ett ordentligt beslutsunderlag.

Att Littorins uttalande ändå blev en nyhet beror på att förändringarna av a-kassan helt brutit mot denna grundläggande regel. Regeringen har, med Littorins ord, ”stökat till det”.

I går debatterade riksdagen ännu en gång försämringarna av a-kassan. Argumenten prövades mot en bakgrund där till exempel handelsanställda tvingas vänta på sin ersättning. I en bransch svårt plågad av deltider och tillfälliga anställningar (något som skapar extra problem i det nya systemet) har a-kassan helt enkelt inte klarat av att betala i tid.

Debatten hölls medan personalen på a-kassorna berättar om förtvivlade telefonsamtal och flera kassor rapporterar om medlemmar som lämnar. Hur många kan ingen svara på. De verkliga siffrorna kommer att kunna anas först senare i vår.

Det allvarliga, sa vänsterpartiets Josefin Brink, är hur politiken förändrat människors sätt att tänka.

A-kassan har blivit något som ska värderas privatekonomiskt, i förhållande till risken för arbetslöshet och i relation till de egna marginalerna. Ut åker de som har de tryggaste anställningarna och de som har de minsta ekonomiska marginalerna. Resultatet blir ett dyrare system som ger mindre trygghet.

Littorin för sin del kunde inte se någon dramatik i utvecklingen. Tiden som systemet fått fungera är för kort, och talen i rapporterna om avhoppade a-kassemedlemmar för små.

Det är svårt att tro att arbetsmarknadsministern talar sanning.

A-kassorna fungerar i?dag trots regeringens handläggning, inte på grund av dem. Det har krävt ett enormt arbete av fackliga företrädare och personal på kassorna, precis de som centerpartiets Annika Qarlsson i?går anklagade för att ha förtalat reformen.

Ändå återstår att genomföra flera av de förändringar som vållat mest kritik. Och siffrorna för hur många som verkligen lämnar systemet återstår att summera.

Dessutom medger Littorin nu att frågan om en obligatorisk försäkring i vart fall inte kan genomföras i expressfart.

Rimligen är han oroad.

I går förklarade arbetsmarknadsministern att Sverige nu har en regering som tar jobben på allvar.

Hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen gör att vi måste ställa frågan om den också tar regeringsjobbet på allvar.

IP