ÅSIKT

Väljarna låter sig inte köpas

MER ÖVER När januarilönen kom var det första gången som regeringen Reinfeldts skattesänkning syntes på kontoutdraget. Men tillskottet i väljarnas kassor syns inte i opinionsmätningarna.
LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

19 FEBRUARI 2007. Det går bra för Sverige, men dåligt för regeringen.

Beskrivningen kunde gälla Göran Perssons sista tid vid makten, men stämmer också på Fredrik Reinfeldts första månader som statsminister.

Svensk ekonomi går som tåget, ändå är medborgarna missnöjda med sin regering.

Enligt gårdagens Sifo-mätning har den rödgröna oppositionen ett rejält övertag. Socialdemokraterna är med drygt 41 procent praktiskt taget lika stora som de fyra regeringspartierna tillsammans.

Det har bara gått fem månader sedan valet. Tre och ett halvt år är kvar till nästa. Opinionsmätningar ska därför tas med en stor nypa salt.

Gårdagens mätning är ändå intressant. Inte så mycket för förändringarna, som är ganska små, utan för perioden den speglar.

Den gjordes när regeringens skattesänkning för första gången syntes i lönekuverten. Och den visar den politiska stämningen i landet när socialdemokraterna om en månad väljer ny partiledare.

Regeringen slog på stora pr-trumman inför löne­dagen den 25 januari. Stats­minister Fredrik Reinfeldt hoppades att svenska folket skulle visa sin tacksamhet när de ­tittade på sina bankomatkvitton den dagen. Jobbavdraget skulle ta bort uppmärksamheten från den sänkta

a-kassan och andra impopulära beslut som regeringen fattat.

Inget av detta visade sig i mätningen av partisympatierna.

De höga opinionssiffrorna ökar förstås självförtroendet hos socialdemokraterna. Partiledarkandidaten Mona Sahlin tar över efter en svår val­förlust, men man kan knappast tala om ett parti i kris, i alla fall inte opinionsmässigt.

Risken är att partiledning och medlemmar invaggas i falsk trygghet. Det blir lätt att skjuta ifrån sig en obehaglig debatt om orsakerna till valförlusten.

Mona Sahlin får av nog ta på sig uppgiften att dämpa ­skadeglädjen inom sitt parti över den borgerliga regeringens misslyckanden. Social­demokraterna behöver under stor öppenhet analysera vad som gick snett i valet och utarbeta en hållbar politik inför 2010.

I radions lördagsintervju var Sahlin, liksom tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, försiktig med att lova att återställa allt som ”borgarna ställt till med”.

Somligt, som utförsäljning av statliga bolag, går inte att ta tillbaka. Att riva upp skatte­sänkningarna kan vara svårsålt i en valrörelse.

Det blir ingen lätt diskussion. ”En stark a-kassa”, lovade Sahlin dock.

Nödvändig är också debatten om hur regeringsfrågan ska lösas om det blir rödgrön majoritet i nästa val. Otydligheten i höstas kan ha bidragit till förlusten.

TS