ÅSIKT

Wetterstrand har frågor att besvara

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Maria Wetterstrand tänker inte avslöja vilken ministerpost hon helst skulle vilja ha. Hon vill prata politik.

Det gör hon på ett regnigt Möllevångstorg med femton åskådare, de flesta miljöpartister. Hon berättar hur en aktiv miljö­-politik ger fler jobb och hur jämställda löner ska uppnås om miljöpartiet får bestämma.

På ett lika regnigt Stortorget i Lund säger riksdagsledamoten Ulf Holm senare under dagen att han vill se Maria Wetterstrand som miljöminister. Hon faller inte i fällan och berättar i stället att de globala klimatförändringarna är den viktigaste politiska frågan att ta tag.

Hon vill se möjligheterna med miljön, inte bara problemen och locka människors intresse genom konstruktiva lösningar i stället för skrämselpropaganda.

Fler järnvägar, bättre kollektivtrafik, biltullar och miljövänliga bränslen. Det är några av det gröna partiets lösningar. De har fått med sig socialdemokraterna och vänsterpartiet på den politiken under de senaste ­fyra åren, ­deklarerar Maria Wetterstrand stolt. Hon har rätt. ­

Utan miljöpartiet hade exempelvis andelen miljöbilar inte varit 20 procent av alla sålda bilar, det har till och med statsministern medgivit vid något tillfälle.

Den borgerliga alliansen vill bygga fler ­vägar, slopa trängselavgifter och avbryta den ­gröna skatteväxlingen. Inte särskilt konstruktivt ­eller solidariskt med kommande generationer.

För den generation som växer upp nu har miljöpartiet i Lund bidragit till uppbyggnaden av Sankt Hansgården. Gården är en fritidsklubb med mångfalds- och ekoprofil. Här får barnen bidra till verksamheten i stället för att bli omhändertagna. Örter och frukter odlas, de får som finns på gården och inte kan behållas slaktas och äts upp.

Under rundvandringen träffar Maria­ Wetterstrand föreståndare, hälsar på getter­ och kaniner, fikar ekologiskt och skriver ­autografer till barnen, som tycker att hon är ”cool”. Runt den gröna oasen Sankt Hansgården ­dominerar betonghus i tre våningar, ­gråare än himlen i dag. Genom att barn från olika­ ­bostadsområden möts här och senare går i den närliggande högstadieskolan tillsammans, begränsas segregeringens effekter.

Lund är ett av miljöpartiets starkaste fästen. I förra valet fick de åtta procent av rösterna­ och lokala undersökningar visar att miljö­partiet kommer att öka sina mandat den

17 september.

Om partiet får sitta med i regeringen återstår att se. Får Maria Wetterstrand som hon vill blir hon miljöminister i en rödgrön koalitionsregering. Hon medger det förstås inte, men säger att det är logiskt att de olika partierna får ansvar för sina hjärtefrågor.

Hon säger att den nuvarande samarbets­formen har varit frustrerande. Förutom mer inflytande och möjligheter till politiska initiativ, ser hon fram emot att påverka regeringens agerande i EU.

Miljöpartiet vill lämna unionen – ska inflytan­det användas för att lämna samarbetet eller­ för överstatliga lösningar för en hållbar­ ­utveckling? Maria Wetterstrand har några frågor kvar att svara på.

Nisha Besara