ÅSIKT

Valet spelar roll

Persson och Reinfeldt gjorde alternativen tydliga

Foto: URBAN ANDERSSON
DAGS ATT VÄLJA SIDA Göran Persson kom äntligen ut ur bubblan och gårdagens debatt med Fredrik Reinfeldt tände till ordentligt
LEDARE

11 september 2006

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Gå och rösta!” var Göran Perssons sista uppmaning till tv-tittarna i går kväll. Hans duell med Fredrik Reinfeldt gav alla anledningar att göra det.

Statsministerkandidaterna visade att svensk politik handlar om två tydliga alternativ, ett rött och ett blått.

Persson var i högform, engagerad och passionerad. Reinfeldt blir allt mer orädd, angriper statsministern som om han aldrig gjort annat. Tillsammans höjde de temperaturen i valdebatten.

Persson ut ur bubblan

Äntligen kom Persson ut ur bubblan som kunnat beskylla socialdemokraterna för att sakna jobbpolitik. Medan Reinfeldt mest bara talade om att ”det ska löna sig mer att arbeta” betonade Persson vikten av en bredare och mer offensiv satsning på jobb. Utbildning, forskning, infrastruktur och byggande skapar långt fler arbeten än att som alliansen ge sig på arbetslösa, förtidspensionärer och sjuka.

De sociala frågorna skiljer som alltid regeringsalternativen åt. Persson lovade billigare tandvård, garantier för unga så att de kan hyra lägenhet, bättre underhållsstöd för ensamstående föräldrar och höjt bostadsbidrag för fattigpensionärerna. Reinfeldt viftade bort allt det med att ”människor är less på bidrag och kraven som följer med”.

Persson kontrade med hela sin klassmedvetenhet: ”Det där är bara moderat trams för att komma åt dessa förmåner. Bara den som självklart har det gott ställt kan vara less på sånt.” Sedan tillade han att moderaterna vill sänka socialbidragsnormen.

Ingen förståelse

Reinfeldt var farligt nära att avslöja vad påståendet ”det ska löna sig mer att arbeta” egentligen betyder. En 36-årig ensamstående och förtidspensionerad mamma frågade hur statsministerkandidaterna vill hjälpa henne. Moderatledaren förde resonemang i stil med ”om man klarar att ensam ta hand om två barn borde man minsann klara av att jobba”. Reinfeldt har uppenbarligen ingen större förståelse för alla de människor som med Perssons ord ”har betalat för ett hårt arbetsliv med sin hälsa”.

Persson och Reinfeldt gjorde alternativen tydliga

Miljön – en höjdpunkt

Miljöpolitiken hörde till debattens höjdpunkter. Reinfeldt är inte direkt känd för sitt miljöengagemang. I går kväll närmast stakade han sig igenom miljöfrågorna. Det blev bara snömos alltihop. När Persson pressade Reinfeldt på alliansens klimatmål, som inte existerar eftersom moderaterna inte vill styra marknadskrafterna, blev Reinfeldt svarslös. Han hummade om miljöbilar och mumlade att man först måste ha åtgärder, innan man kan sätta upp mål. Mot Perssons övertygelse om att bygga det gröna folkhemmet står Reinfeldt sig slätt.

Alliansen går till val på en enahanda ”jobbpolitik” som i praktiken betyder ett systemskifte: sänkta skatter som betalas av de sämst ställda. Socialdemokraterna vill bygga vidare på det gröna folkhemmet och stärka den sociala välfärden. Nu gäller det för väljarna att bestämma vilket Sverige vi ska ha.

ÅP