ÅSIKT

Folkpartiet har mer att förklara

”Antingen vet Leijonborg mer än vad han säger eller så har Jakobsson lurat honom”

LEDARE

12 september 2006

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folkpartisterna trodde att spionskandalen var över genom Lars Leijonborgs ursäkter och med den folkkära Marit Paulsens inhopp i valrörelsen.

Foto: urban Andersson
Folkpartiledaren Lars Leijonborg och partisekreteraren Johan Jakobsson under en presskonferens.

De fick fel. Skandalen tog en ny vändning i går, när Ekot avslöjade delar av polisförhöret med Per Jodenius – den av Lars Leijonborg utpekade ”24-åringen”.

Visste om intrånget

Där framkom att högsta ledningen i form av presschefen Niki Westerberg vetat om datorintrånget i månader, och dessutom gladeligen använt sig av Jodenius rapportering.

Enligt Ekot skulle partisekreteraren Johan Jakobsson ha uppmanat Jodenius att sluta med dataspionaget i mars, men uppmaningen att gå till en journalist handlade inte om att offentliggöra datorintrånget som Jakobsson hävdat. I?stället gick det ut på att journalisten skulle skriva ofördelaktigt om socialdemokraterna.

Denna version bekräftas av Expressenreportern Niklas Svensson. Han, som också är misstänkt för olaga datorintrång, har anmält tidningen Resumé till Allmänhetens Pressombudsman.

Svensson påtalar flera felaktigheter i Resumés rapportering om honom. Bland annat påståendet att han fått uppgifter om användarnamn och lösenord till socialdemokraternas interna nät för att just dessa uppgifter skulle avslöjas.

”Så var det inte. Jag fick uppgifterna med syftet att hitta bra stories om socialdemokraterna”, säger Svensson, enligt Dagens Nyheters nätupplaga i går.

Om Svensson och Jodenius har rätt faller folkpartiledningens försvarsupplägg. Partisekreterare Johan Jakobsson har hela tiden hävdat att han i mars bad ungliberalen Per Jodenius att gå till pressen så att uppgifterna om datorintrånget skulle bli offentliga och folkpartiet skulle kunna göra avbön.

Trovärdigheten i Jakobssons historia har från första stund kunnat ifrågasättas. Om det var för att offentliggöra skandalen borde rimligen partiordförande Lars Leijonborg ha blivit informerad. En partisekreterare kan inte undanhålla sin partiordförande att en skandalartikel om hans parti förmodligen är på gång.

Antingen vet Leijonborg mer än vad han säger eller så har Jakobsson lurat honom.

Smart tänkt

Kanske gick Jakobssons uppmaning till Jodenius ut på att gå till Expressen och därmed få källskydd och anonymitet. Så skulle Expressens

reporter kunna göra jobbet åt fp-ledningen. Smart tänkt, men inte särskilt hedervärt. Ord står mot ord. Jakobsson vidhåller sin version. Men både Jodenius och Svenssons vittnesmål är besvärande för Jakobsson. Och för Lars Leijonborg.

Folkpartiledningen har hela tiden skyllt nedåt i organisationen, på den unge Luf:aren. Dataspionaget skulle framställas som en ungdomssynd. Per Jodenius fick genast sparken.

I själva verket var spionaget sanktionerat högt upp i folkpartiledningen, och de som har ansvar gör allt för att inte ta det.

Leijonbyken blir allt smutsigare.

HK

ARTIKELN HANDLAR OM