ÅSIKT

Rösta modernt – säg ja till miljön

Foto: Pontus Höök
Långa bilköer Att säga nej till trängselskatten räddar inte jobben, inte heller att bevara kärnkraften till varje pris. Tvärtom. Grön politik gör Sverige världsledande.
LEDARE

13 september 2006

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ja-sidan leder stort inför folkomröstningen om trängelskatt, berättade Svenska Dagbladet i går.

Siffrorna är inte förvånande. Opinionsvinden vände redan i våras när köerna minskade. Mer än var femte bil försvann från Stockholms gator. Barnen på dagis nära gatorna kunde äntligen höra fågelkvittret.

Nu när försöket är slut sitter bilisterna fast igen och luften blir smutsigare.

Vad är nej-sägarnas alternativ, frågade borgerliga anhängare av trängselskatten nyligen i en välskriven rapport. Moderaternas Kristina Axén Olin och folkpartiets Lotta Edholm har ännu inte gett några trovärdiga svar. Nya motorvägar tar många år att bygga och utan trängselavgifter räcker inte pengarna till bättre kollektivtrafik.

Internationell uppmärksamhet

Försöket har fått internationell uppmärksamhet. Amerikanska företagsledare tycker att Stockholm borde inspirera liknande åtgärder i New York. Förre vicepresidenten Al Gore sa nyligen att han skulle ha röstat ja till trängselskatten.

De röd-gröna partierna har lovat att respektera resultatet i folkomröstningen. Alliansen har inte ställt ut något motsvarande löfte. Det är alltså bara med en fortsatt socialdemokratisk regering som ett ja verkligen betyder ja.

Bra för jobben

Trängselskatten visar också att miljöpolitik är bra för jobben. Efterfrågan på miljöbilar ökar kraftigt. Staten samarbetar med Volvo och Saab för att stärka svensk industri på en växande global marknad.

Möjligheterna är enorma när Kina och Indien nu inser att de måste göra något åt sina miljöproblem.

Samma sak gäller energipolitiken. Att bara slåss för det gamla räddar inte jobben. Elpriserna stiger ändå när den europeiska elmarknaden knyts ihop. Kärnkraftverken blir äldre och kraftsystemet känsligare. Se på de fyra reaktorer som står stilla efter den allvarliga krisen i Forsmark. Lösningen heter inte ny kärnkraft.

Finlands flaggskepp, den nya reaktorn i Olkiluoto, börjar påminna om regalskeppet Vasa. Projektet är försenat och håller på att kantra efter att kostnaderna skjutit i höjden.

Fredrik Reinfeldt vet detta, men i?stället talar han om kärnkraften som receptet för lägre elpriser. En sådan ensidig politik hotar jobben, liksom det inbitna motståndet mot miljöskatter.

Förnybar energi

Svaret måste i?stället vara effektivare elanvändning och mer förnybar energi. Göran Perssons oljekommission får internationellt beröm.

Det starka stödet för trängselskatten visar att det lönar sig att bryta ny mark och stå för sin övertygelse. Politiker som ständigt vänder kappan efter tillfälliga opinionsvindar vågar inte ta beslut som det stormar kring. Inte ens när de är nödvändiga för framtidens tillväxt.

Modern grön politik är bättre för jobben än gammal grå. Sverige behöver politiskt mod att gå före, inte skräckpropaganda.

ME