ÅSIKT

Moderaternas tusenlapp äts upp

LEDARE
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De flesta av mina vänner är nyblivna småbarnsfamiljer och därmed storkonsumenter av välfärd. Den politik som de borgerliga partierna kommer att föra om de vinner valet, underlättar inte vardagen för dessa familjer.

Ta till exempel familjen M, som bor i Huddinge söder om Stockholm. Mamman i familjen har just börjat plugga till sjuksköterska, pappan jobbar som tjänsteman i kommunen. Deras lilla dotter T har precis börjat på dagis. Hon stortrivs med att få leka med andra barn hela dagarna efter ett och ett halvt år hemma – först med mamma och sen med pappa.

Vad händer med hennes förskola om de borgerlig partierna får styra i landet och i kommunen? Får den mindre pengar för att åtskilliga kronor ska gå till vårdnadsbidraget? Kommer en borgerlig regering att ta bort det extra stödet som förskoleminister Lena Hallengren har infört? Tar de bort plusjobbaren som nu arbetar på T:s förskola?

Så fort dottern började förskolan kom barnsjukdomarna och även föräldrarna blev smittade. Ska de börja betala 25 kronor för varje recept de hämtar ut på Apoteket? Blir det kanske en andra karensdag, som moderaterna vill? Vad händer med VAB-dagarna, de dagar som föräldrar får ta ut för vård av sjukt barn? Alliansen är inte överens i frågan och moderaterna har i en motion i riksdagen föreslagit att de ska minskas från dagens 120 till 15. Alliansen nämner inte VAB-dagarna i sin överenskomna familjepolitik.

Det är några av de frågor som upptar mina vänners tankar just nu. Mest oroar de sig för sin dotter och hennes förskola, men även andra frågor far runt. Vad händer med mammans studiestöd? Sänks det, blir det ingen höjning, blir lånedelen dyrare? Ingenting om detta i de borgerligas valmanifest.

Familjen lånar massor av böcker på det kommunala biblioteket i Huddinge, både kurslitteratur och färgglada pekböcker till ettåringen. Ska de börja betala för boklånen? Moderaterna har svajat i frågan. Mamman pluggar i bibliotekets läsesal, kommer den möjligheten att finnas kvar när tre av fyra borgerliga partier vill ta bort bibliotekslagen? Familjen bor i en hyresrätt, ägd av allmännyttan. Kommer den säljas ut till en privatvärd om högern får styra i kommunen?

Ett som är säkert är att familjens kostnader kommer att skjuta i höjden. Båda föräldrarna är och vill fortsätta vara med i facket och a-kassan - avgifterna kommer höjas dramatiskt med en borgerlig regering eftersom avdragsrätten tas bort. Familjen har en bil, som kommer att bli dyrare att ha om moderaternas förslag om en privatiserad trafikförsäkring blir verklighet.

Den där tusenlappen som moderaterna tjatar om att mina vänner kommer få i skattesänkning äts upp direkt. Alliansen är inget barnfamiljsalternativ.

Nisha Besara